V Lysé začala stavba nové lávky přes Labe pro pěší a cyklisty

Zahájení stavby lávky v Lysé nad Labem. Foto: Středočeský krajZahájení stavby lávky v Lysé nad Labem. Foto: Středočeský kraj

Vybudováním nové lávky skončí nutnost překonávat Labe po silnici.

Středočeský kraj zahájil stavbu lávky a cyklostezky v Lysé nad Labem-Litoli. Stane se součástí mostu Bohumila Hrabala. Novinka na Labské cyklostezce nahradí nutný přejezd po silničním mostu. Bezbariérová stavba by měla být hotová do konce letošního roku.

„Slíbili jsme rozvoj cyklistické infrastruktury a dostavbu pátečních cyklotras, mezi které patří i Labská cyklostezka. Tato stavba je jedním z důkazů, že své sliby plníme. Cyklisté budou moci využívat nový, bezpečný přejezd Labe,“ konstatuje Petr Borecký, radní pro oblast veřejné dopravy.

Aktuálně stezka vede přes most ležící na silnici II/272, po kterém denně projede zhruba 7,5 tisíce aut, přičemž sedmina z nich jsou náklaďáky. „Tento stav nedovoluje bezpečně přejít na druhou stranu řeky. Další možností je až lávka v Čelákovicích, vzdálená více než šest kilometrů,“ zmiňuje Petr Borecký.

Konstrukčně bude jedna strana mostu rozšířena na šířku obousměrné cyklostezky, čímž se vymístí cyklisté z nebezpečného dopravního prostoru a umožní se chodcům bezpečný přechod mostu. Na obou březích budou na rozšířeno u mostovku navazovat nájezdové, bezbariérové rampy. Tato infrastruktura v budoucnu naváže na další připravovanou část Labské cyklostezky (Nymburk – Lysá nad Labem – Čelákovice).

Kraj předpokládá, že lávka bude hotová do konce roku 2023. Během stavby bude provoz na Hrabalově mostě omezen, sveden do jednoho pruhu a řízen semafory. Pro pěší bude vybudováno dočasné dřevěné schodiště na obou stranách. Průjezd pod mostem, po cyklotrasách Labská 2 a 0019 na obou březích, bude veden okolo staveniště.

Investorem stavby je Středočeský kraj, který převzal záměr a hotový projekt od města Lysá nad Labem. Ta o řešení bezpečného přecházení mostu usilovalo již od roku 2015. Zhotovitelem je sdružení Z+F lávka Lysá n/L (ZEPRIS, s. r. o. a FIRESTA – Fišer, rekonstrukce, stavby a. s.). Cena díla je  50,4 milionu korun, včetně DPH. Část je pokryta ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

Tagy Labská cyklostezka Lysá nad Labem Středočeský kraj
16 komentářů