V Liberci začíná první etapa velké opravy průtahu centrem

Sokolská ulice v Liberci. Foto: Liberec.czSokolská ulice v Liberci. Foto: Liberec.cz

Opravy silnice přes centrum města potrvají s přestávkami přes dva roky.

Řidiče v centru Liberce čeká od pondělí první velké omezení v centru města v Sokolské ulici. První etapa potrvá do listopadu, navážou na ni ale další práce, které potrvají dva roky a omezí i dopravu přes Šaldovo náměstí, jednu z nejrušnějších křižovatek ve městě.

První část oprav se týká úseku v Sokolské ulici mezi křižovatkou se Zhořeleckou ulicí u Malého divadla a křižovatkou s Frýdlantskou ulicí. Objízdná trasa povede kolem radnice, přes Sokolovské náměstí a Chrastavskou ulici.

Důvodem rekonstrukce jsou nové inženýrské sítě. „Rekonstrukce je už nutná. Dlouho odkládanou výměnu zastaralého poruchového vodovodu z roku 1954 a popraskané kanalizace provede Severočeská vodárenská společnost (SVS). Následně se přidají plynaři. Město opraví chodníky a povrchy komunikace, včetně přilehlého veřejného osvětlení,“ popsalo město na svém facebookovém profilu důvody opravy. Jde o sdruženou investici ve spolupráci správců inženýrských sítí, a města Liberec. Silnice dlouho patřila Ředitelství silnic a dálnic, došlo ale už k jejímu převedení na Liberecký kraj.

Oprava výrazně omezí také provoz autobusových linek. Linky 13, 24, 26 a 99  budou mezi zastávkami Dopravní hřiště a Šaldovo náměstí vedeny v obou směrech po objízdné trase ulicemi Zhořelecká, Krajinská, Ruprechtická, Budyšínská, Rumjancevova, nám. Dr. E. Beneše (pouze ve směru do centra) a Sokolská. V ulici Krajinská budou pro oba směry zřízeny náhradní zastávky za zastávku U Dvora. Linky nebudou obsluhovat zastávky U Dvora (náhradní v ulici Krajinská), Sokolská (náhradní Nám. Dr. E. Beneše) a Sokolská most (náhradní Sokolská u zdi). Linky 28 a 32 budou mezi zastávkami Dožínková a Šaldovo náměstí vedeny v obou směrech po objízdné trase ulicemi Chrastavská, Valdštejnská, Železná a Sokolská. Linky nebudou obsluhovat zastávky Sokolská (náhradní Nám. Dr. E. Beneše) a Sokolská most (náhradní Sokolská u zdi). Linky na objízdné trase nezastavují. Na linkách budou po dobu uzavírky platit objížďkové jízdní řády. U regionálních linek přeruší v obou směrech obsluhu zastávky Liberec, Sokolská.  Namísto zastávky Sokolská bude pro uvedené linky sloužit náhradní zastávka Malé náměstí (u Křížového kostela), společná s MHD.

Primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) už dříve uvedl, že by ji měl od státu nejprve převzít Liberecký kraj a po skončení oprav převést na Liberec. To samé by se mělo stát i s navazujícím úsekem, který vede přes Šaldovo náměstí do Jablonecké ulice. V plánech města je zúžit široké vozovky v ulicích Sokolská a Jablonecká, což umožní vybudovat asi 200 parkovacích míst a dosadit aleje.

 

Tagy liberec Sokolská
24 komentářů