Hlavní silnice přes centrum Liberce se bude šest let opravovat. Město slibuje cyklopruhy a aleje

Křižovatka u bývalé Textilany v Jablonecké ulici. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czKřižovatka u bývalé Textilany v Jablonecké ulici. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Město chce velkou opravu využít ke změnám v uspořádání ulic, plánuje jejich zúžení.

V Liberci bude pro motoristy od letošního roku šest let velmi komplikovaný průjezd horním centrem města. Hlavním důvodem je výměna zastaralých vodovodů a kanalizací, některé rozvody jsou podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) staré i 120 let. Pracovat se bude po etapách na 1,2 kilometru dlouhém úseku v Sokolské ulici, na Šaldově náměstí a v Jablonecké ulici.

Město chce výměny zastaralých sítí využít k zúžení vozovky, zvýšení počtu parkovacích míst, plánuje vybudování cyklopruhů a alejí, rozšíření chodníků i modernizaci veřejného osvětlení. Odhadem na to bude potřeba přes 61 milionů korun. Rekonstrukce sítí zasáhne dopravně nejvíce zatížený úsek v horním centru krajského města. Přes Šaldovo náměstí jezdí auta do šesti různých směrů, vede přes něj i tramvajová trať. Denně komplikovanou křižovatkou projede v průměru 30 000 aut.

Silnice od Sokolské přes náměstí do Jablonecké ulice je ve vlastnictví státu, konkrétně Ředitelství silnic a dálnic.  Letos by ji ale měl podle primátora převzít Liberecký kraj, ve spolupráci s městem opravit a poté na něj převést. „Zároveň se s tím nabízí možnost, jak změnit tvář komunikace, jak ji dneska známe, k tomu, co si občané přejí. To znamená například podélné parkování, cyklopruhy, případně zlepšení stavu veřejné zeleně,“ uvedl.

Zúžením vzniknou nová parkovací místa i aleje

Úsek přes Šaldovo náměstí byl ještě před 12 lety, než se vybudovala přeložka od obchvatu na Kunratickou, součástí silnice první třídy 14. Podle městského architekta Jiřího Janďourka tomu odpovídala i šířka vozovky. Tu chtějí podle něj v dalších letech zúžit. „Zachováme v plné míře kapacitu této komunikace, to znamená pořád to bude jednopruhová obousměrná komunikace,“ uvedl. Zúžení vozovky v ulicích Sokolská a Jablonecká ale podle něj umožní vybudovat asi 200 parkovacích míst i dosadit aleje.

Jako první by se měl letos a v příštím roce dělat úsek v Sokolské ulici, od křižovatky se Zhořeleckou u Malého divadla ke křižovatce s Pastýřskou ulicí. V roce 2023 by měla přijít na řadu Jablonecká ulice. V té době se  bude stavět v jejím sousedství v areálu nemocnice pavilon urgentní péče s parkovacím domem. Ve třetí etapě se bude dělat Šaldovo náměstí a jako poslední úsek od Šaldova náměstí dolů Sokolskou ulici kolem pošty až ke křižovatce s Pastýřskou ulicí.

ČTK