V Liberci nakoupí další autobusy SOR, Solaris dodá první vozy v září

Autobus SOR NS12. Foto: SOR LibchavyAutobus SOR NS12. Foto: SOR Libchavy

Kvůli nedostatku financí dopravní podnik dlouho nakupoval ojeté autobusy, teď po dlouhé době nakupuje nové.

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) čeká v příštích měsících velká modernizace autobusové flotily. DPMLJ nakoupí další nové autobusy u společnosti SOR Libchavy, už během září by se měla v ulicích města objevit první vozidla od společnosti Solaris.

Uzavření další kupní smlouvy na 8 autobusů vyplývá z registru smluv. Jde o kontrakt z velké rámcové smlouvy na 20 autobusů. DPMLJ nejprve uzavřel kupní smlouvu na čtyři autobusy, které dorazí v listopadu, z další kupní smlouvy přijedou první autobusy v únoru. Kompletní dodávka dalších osmi autobusů má být do 15. března. „Počítáme s tím, že celou rámcovou smlouvu vyčerpáme,“ řekl provozně-technický ředitel Ludvík Lavička. Za osm nových autobusů zaplatí DPMLJ 41,2 milionů korun bez DPH. Jde o autobusy SOR NS12.

DPMLJ uzavřel rámcovou smlouvu se SOR na konci února, v soutěži SOR těsně porazil dealera Iveca Tezas Servis. Novými autobusy na naftový pohon budou postupně nahrazována současná vozidla staršího typu tvořící flotilu sta autobusů městské dopravy v Liberci.

Už v září by se navíc měly objevit po dlouhé době další nové autobusy. Půjde o kloubové autobusy Solaris Urbino 18 na zemní plyn. DPMLJ jich objednal celkem deset, kompletní dodávka má být hotová do konce roku.

Kvůli nedostatku financí musel DPMLJ v poslední době jít spíše cestou nákupu ojetých vozidel. Kloubové autobusy v Liberci příliš často nejezdily, v poslední době si jich sice DPMLJ několik pořídil, ale pouze ojeté: mercedesy z německého Schwerinu a karosy z pražského dopravního podniku, v ulicích Liberce jezdí i autobusy ze zlínského dopravního podniku.

Tagy Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou DPMLJ liberec Solaris Solaris Urbino 18 SOR Libchavy SOR NS12
24 komentářů