V Kyjevě začaly jezdit soupravy metra darované Varšavou

Varšava darovala Kyjevu soupravy metra. Zdroj: Rafał TrzaskowskiVaršava darovala Kyjevu soupravy metra. Zdroj: Rafał Trzaskowski

Ukrajinské hlavní město převzalo jako dar celkem 60 plně funkčních vozů řady 81.

Kyjevské metro nasadilo do provozu s cestujícími první soupravu složenou z vozů darovaných varšavským dopravním podnikem Metro Warszawzskie. Celkem převzalo ukrajinské hlavní město deset šestivozových souprav sovětské výroby. Informovali o tom starostové Varšavy a Kyjeva Rafał Trzaskowski a Vitalij Kličko.

„Dohromady jsme předali šedesát plně funkčních vozů řady 81, které byly ve Varšavě s příchodem nových souprav metra vyřazeny z každodenního provozu. Nyní budou velkou oporou kyjevské podzemní dráhy. Ať dobře slouží našim ukrajinským přátelům,“ napsal Trzaskowski na sociální síti X.

Jak dodal web transport-publiczny.pl, poprvé se cestující svezli v Kyjevě metrem z Varšavy 1. listopadu, a to na zelené lince. Soupravě číslo 01 zůstaly barvy varšavské MHD, doplňují je však nalepené vlajky Varšavy a Ukrajiny i piktogramy po varšavském dopravci. Podle Kyjeva byly ponechány jako poděkování.

Přeprava všech 60 vozů do Kyjeva trvala sedm měsíců. Poslední souprava dorazila do hlavního města 24. října. Většina z nich bude využita na náhradní díly pro stávající vozy. Jedná se totiž o soupravy č. 81, které už kyjevské metro používá. Celých 80 % jeho vozového parku navíc tvoří právě vozy vyrobené v dobách Sovětského svazu.

„Pomoc od polských přátel zajistí nepřetržitý provoz kyjevského metra,“ dodal Kličko.

Kyjev odhaduje životnost varšavských souprav ještě asi na 12 až 14 let. Podle společnosti Metro Warszawskie je jejich provoz drahý a údržba problematická. Postupně je nahrazují nové soupravy od Škoda Group nazvané Varsovia. Český výrobce jich do Varšavy postupně dodá celkem 37.

Varšava darovala Kyjevu soupravy metra.
Zdroj: Rafał TrzaskowskiVaršava darovala Kyjevu soupravy metra.
Zdroj: Rafał TrzaskowskiVaršava darovala Kyjevu soupravy metra.
Zdroj: Rafał Trzaskowski
Tagy Kyjev metro Metro Warszawskie pomoc Ukrajině Ukrajina
19 komentářů