V krajích začíná další vlna omezení vlaků. Zmizí až 30 % vlaků, na čtyřech lokálkách přeruší provoz

Jednotka 814 Regionova v Josefově Dole. Foto: Jan SůraJednotka 814 Regionova v Josefově Dole. Foto: Jan Sůra

Pokračující nouzový stav povede od pondělí 30. března k další velké redukci v regionální železniční dopravě. Omezení nově čeká například

Pokračující nouzový stav povede od pondělí 30. března k další velké redukci v regionální železniční dopravě. Omezení nově čeká například Jihočeský, Plzeňský a Olomoucký kraj, k dalšímu omezení dojde také v Královéhradeckém kraji. Provoz zredukuje také Praha. Zásadněji omezit železniční dopravu odmítá zatím Středočeský kraj. Na celkem čtyřech lokálkách dojde k dočasnému zastavení provozu.

Jízdní řády zažívají v posledních dnech proměny téměř každý den. Pro cestující je aktuálně nejlepší sledovat stránky dopravců a krajů, tabulkové jízdní řády pravidelně aktualizuje na svých stránkách také Správa železnic. Přijatá opatření platí až do odvolání.

České dráhy na svých stránkách zveřejnily aktuální přehled omezení železniční dopravy v podobě mapy, na svých stránkách mají i aktuální přehled změn.

Mapa omezení regionální dopravy k 30. 3. 2020

Mapa omezení regionální dopravy k 30. 3. 2020

Deník Zdopravy.cz o omezeních od příštího týdne informoval v řadě samostatných textů. Například v Jihočeském kraji mizí pětina spojů z jízdního řádu. V Praze se začne prodlužovat interval na lince S9, kde nebudou jezdit vlaky končící a začínající v Říčanech.  Už ve čtvrtek přešel na výrazné omezení Moravskoslezský kraj. V žádném kraji nevyjedou stále žádné výletní vlaky.

Další omezení od zítřka nastane v Královéhradeckém kraji, který ruší oproti normálnímu stavu 30 % vlaků. Vzhledem k nízkému využití regionálních spojů v době mimořádných opatření a snaze minimalizovat počet zaměstnanců nutných k zajištění jejich provozu, bude provoz spěšných a osobních vlaků podstatně omezen. Počet spojů dálkové dopravy na linkách R10 Praha – Hradec Králové – Trutnov a R14 Pardubice – Hradec Králové – Liberec zůstává prozatím zachován. Vlaky v podstatě přechází na jízdní řád běžný v neděli, budou zachovány ranní spoje do práce a vytipované spoje pro cestu z práce. Zastaví se provoz na trati Opočno – Dobruška.

Od pondělí dojde ke škrtům také v Olomouckém kraji. Nepojedou zejména takzvané školní vlaky (ranní a odpolední spoje v pracovní dny). Vzhledem k již realizované redukci linkových autobusů tak železnice zůstane páteřní dopravou v regionu. Na trati Zábřeh na Moravě – Šumperk – Velké Losiny a Petrov nad Desnou – Sobotín bude zrušena většina vložených spojů a v úseku Zábřeh na Moravě – Velké Losiny bude zachován pouze hodinový takt. Osobní vlaky Jeseník – Mikulovice – Zlaté Hory budou nahrazené autobusovými spoji v odlišných časech. Náhradní doprava tu bude denně zajištěna zastavováním autobusů, které jezdí místo spěšných vlaků Sp 1440 – 1447.

V Pardubickém kraji bude především o víkendu prodloužen interval mezi jednotlivými spoji, a to z  hodinového na dvouhodinový, případně z dvouhodinového na čtyřhodinový. Na trati 031 mezi Pardubicemi a Hradcem Králové nepojedou spěšné vlaky vedené jednotkou RegioPanter. Na trati 016 Chrudim – Moravany – Holice začne o víkendech platit zvláštní jízdní řád, který navazuje na prodloužení intervalu na hlavní trati 010 Pardubice – Česká Třebová. Zcela zastaven bude provoz mezi Moravskou Třebovou, Chornicemi a Dzbelem / Velkými Opatovicemi. Na řadě tratí dojde k omezení dalších ranních a večerních spojů.

V Plzeňském kraji dojde od pondělí k redukci regionálních vlaků zhruba o 15 %, celkový objem železniční dopravy bude v kraji zredukován zhruba o 20 % – 30 % včetně linek dálkové dopravy.

V Libereckém kraji byly již zrušeny zrušeny noční vlaky s odjezdem z Liberce kolem 0:35 hod. Dále je zrušením vybraných vlaků prodloužen taktový interval na tratích 034 Smržovka – Josefův Důl a 036 Liberec – Tanvald z původního půlhodinového na hodinový. Od 28. března je na trati 036 omezen provoz vlaků v úseku Desná-Riedlova vila – Harrachov, spojení tu zajišťují jen dva páry vlaků. Žádné vlaky až do odvolání nepojedou v úseku Lomnice nad Popelkou – Mladějov v Čechách.

Tagy České dráhy koronavir Liberecký kraj Olomoucký kraj omezení dopravy kvůli koronaviru Pardubický kraj Plzeňský kraj Top
87 komentářů