V komoře Smíchov havaroval remorkér, kvůli kontrole je dnes provoz zastaven

Plavební komora Smíchov. Autor: Jvs – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1779864Plavební komora Smíchov. Autor: Jvs – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1779864

Remorkér směřující proti proudu na stavbu Dvoreckého mostu narazil bokem do zdi a začal nabírat vodu.

Státní plavební správa (SPS) dnes na dobu mezi 7:00 a 13:00 zastavila provoz přes plavební komoru Smíchov v Praze. Důvodem je kontrola dělicí zdi v dolním kanále, do které ve čtvrtek narazil tlačný remorkér. Do strojovny plavidla začala vnikat voda.

Remorkér směřoval proti proudu na stavbu Dvoreckého mostu, do zdi narazil bokem. „Vzniklým otvorem pod čarou ponoru plavidla vnikala voda pomalu do strojovny, tlačný remorkér se tedy v prostoru stavby Dvoreckého mostu vyvázal u levého břehu v larsenové stěně,“ doplnila pro deník Zdopravy.cz ředitelka SPS Klára Němcová.

Suchý prostor za larsenovou (též štětovou) stěnou, která se využívá na stavbě, využila posádka remorkéru jako jímku pro čerpání zaolejované vody ze strojovny. Dělo se tak za přítomnosti hasičů, policie a zástupců SPS. Aktuálně už je remorkér na lodním výtahu v přístavu Holešovice.

„Plavba přes plavební komoru Smíchov se zastavuje dnes, aby mohli potápěči ohledat dělící zeď, zda není poškozena, a zda zde není problém při proplouvání,“ doplnila Němcová.

Plavební komora Smíchov je podle Povodí Vltavy nejvytíženější komorou ve střední Evropě. Každoročně jí propluje zhruba 26 tisíc plavidel. Je v provozu celý rok sedm dní v týdnu.

Tagy plavební komora Smíchov plavební nehoda Státní plavební správa
2 komentáře