V Katovicích vyjely nové polské tramvaje, měří necelých patnáct metrů. Cenu mohou v Česku závidět

Nová tramvaj Moderus MF 10 AC v Katovicích. Foto: Tomasz Sanecki / Bytom.plNová tramvaj Moderus MF 10 AC v Katovicích. Foto: Tomasz Sanecki / Bytom.pl

Po kolejích katovického dopravce Tramwaje Śląskie začaly od soboty jezdit nové polské tramvaje Moderus MF 10 AC od poznaňského výrobce

Po kolejích katovického dopravce Tramwaje Śląskie začaly od soboty jezdit nové polské tramvaje Moderus MF 10 AC od poznaňského výrobce Modertrans Poznań. Dopravce je nasazuje na linku 0 (Katowice Plac Wolności – Chorzów Stadion Śląski Pętla Zach.)

Zahájení provozu oznámil dopravce v tiskové zprávě.  Dopravní podnik převzal zatím šest z osmi jednosměrných tramvají, které objednal v roce 2018. Umístěny jsou ve vozovně ve městě Bytom, které je součástí katovické aglomerace. Protože vozovna není na trase linky 0, budou jezdit i na lince 19, která přes Bytom jezdí.

Katovický dopravce má s Modertransem opci na nákupu dalších pěti jednosměrných vozů. Kromě osmi tramvají převezme ještě dvě obousměrné tramvaje.

Nový model tramvaje vychází z vozidel Moderus Gamma. Tramvaj je 14,91 metrů dlouhá a 2,4 metrů široká. Zhruba z poloviny je nízkopodlažní. Součástí je klimatizace, USB nabíječky či rampa pro nástup vozíčkářů.

Dopravce financuje nákup z velké části z evropských fondů, celkem za deset tramvají zaplatí 29 milionů zlotých (zhruba 174 milionů korun) včetně DPH.

Vozidlo svou koncepcí připomíná částečně českou tramvaji VarioLF+, kterou si nedávno objednali v Olomouci. Tam ale jedna tramvaj bez daně vyjde na 27,45 milionu korun.

Nová tramvaj Moderus MF 10 AC v Katovicích. Foto: Tomasz Sanecki / Bytom.plNová tramvaj Moderus MF 10 AC v Katovicích. Foto: Tomasz Sanecki / Bytom.plNová tramvaj Moderus MF 10 AC v Katovicích. Foto: Tomasz Sanecki / Bytom.plNová tramvaj Moderus MF 10 AC v Katovicích. Foto: Tramwaje Śląskie

 

Tagy Katovice Modertrans Poznaň Moderus MF 10 AC Polsko Tramwaje Śląskie
16 komentářů