V Jablonci neví, který dopravce převezme od soboty MHD. Jasno má být zítra

MHD v Jablonci nad Nisou. Foto: www.iidol.czMHD v Jablonci nad Nisou. Foto: www.iidol.cz

Bez konkrétní dohody o budoucnosti zajištění městské hromadné dopravy v Jablonci nad Nisou a okolí  skončila pondělní valná hromada Dopravního

Bez konkrétní dohody o budoucnosti zajištění městské hromadné dopravy v Jablonci nad Nisou a okolí  skončila pondělní valná hromada Dopravního sdružení obcí Jablonecka (DSOJ). Stále tak není jasné, kdo bude MHD po 25. lednu zajišťovat.

V pátek 25. ledna vyprší smlouva mezi Dopravním podnikem měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) a společností BusLine MHD o provozování MHD v druhém největším městě Libereckého kraje. DPMLJ už dříve uvedl, že nemá dostatečnou kapacitu, aby provoz pokryl v plné výši. Navrhl proto DSOJ ukončení rámcové smlouvy, případně provoz jen zhruba jedné třetiny výkonů.

Návrh na ukončení rámcové smlouvy jsme neschválili. DPMLJ v něm uvádí, že smlouva končí kvůli zajištění dopravní obslužnosti jiným dopravcem, s čímž nesouhlasíme,“ uvedl Tomáš Levinský, starosta Rychnova u Jablonce nad Nisou a předseda DSOJ.

DSOJ už má na stole nabídku na zajištění provozu od společnosti BusLine, která aktuálně linky provozuje pro DPMLJ. Současně oslovila i společnosti Autobusová doprava Podbořany (ta se přihlásila do soutěže DPMLJ na tyto výkony) a Arriva, za jakých podmínek jsou ochotni dopravu převzít. Aby s nějakým dopravcem mohlo DSOJ uzavřít smlouvu bez soutěže, musí splňovat ale určité podmínky podle zákona, že jde o mimořádnou situaci. Právě o tu se nyní licituje. „Budeme dělat vše pro to, aby autobusy vyjely,“ řekl Levinský.

Zítra proběhne s DPMLJ klíčové jednání, chceme jasně slyšet, jak si spolupráci představují,“ řekl Levinský. Odmítl i výtky předsedy představenstva DPMLJ Michala Zdeňka, že nedostatečně s dopravcem komunikuje a nereaguje na výzvy ke schůzce, Zdeněk trvá na svém tvrzení.

Situace v MHD v Liberci a Jablonci nad Nisou je značně nepřehledná od dob, kdy pod liberecký dopravní podnik přešlo i zajištění MHD v Jablonci a okolí. Spolupráce měla původně skončit letos na konci roku. Loni v létě ale nečekaně BusLine, který zajišťuje část provozu v Liberci a sto procent v Jablonci, vypověděl DPMLJ smlouvu. Výpovědní lhůta končí v pátek. Už dříve tento kontrakt kritizovali zejména opoziční zastupitelé v Liberci. DPMLJ byl prakticky bez šance za půl roku najít nového dopravce, soutěž leží na antimonopolním úřadu.

Jablonec nad Nisou si před dvěma lety založil firmu Jablonecká dopravní, která měla MHD v Jablonci převzít. Firma zatím ale nevykazuje žádnou činnost, vede ji bývalý ředitel DPMLJ Luboš Wejnar, kterého aktuálně trestně stíhá policie kvůli dotacím. Trestně stíhaný je i bývalý šéf BusLine Jiří Vařil.  Televize Nova o víkendu uvedla, že v jeho sídle v Liberci zasahovala policie. Policie zatím jen uvedla, že kvůli poškození auta u domu zadržela devatatřicetiletého muže a že se na místě mohlo střílet. Vařilovi je 39.

Tagy Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou Dopravní sdružení obcí Jablonecka DPMLJ
12 komentářů