V hlavní roli alkohol: Senátoři vrátili plavební novelu kvůli cyklistům

Cyklistika v Ostravě. Foto: SofiG Art PhotoCyklistika v Ostravě. Foto: SofiG Art Photo

Senátem dnes prošla pouze jedna ze dvou novel zákona o vnitrozemské plavbě, které přišly ze Sněmovny. Schválená vládní novela do

Senátem dnes prošla pouze jedna ze dvou novel zákona o vnitrozemské plavbě, které přišly ze Sněmovny. Schválená vládní novela do české legislativy překlápí eurounijní pravidla k technické způsobilosti plavidel a zavádí povinné vybavení lodí systémy, které umožní jejich identifikaci a zlepší navigaci.

Konkrétně jde o zařízení Inland AIS, které automaticky zasílá polohu a jiné informace o lodi ostatním plavidlům, a mapovou aplikaci Inland ECDIS. Kapitáni tak uvidí za zákrutu, jednou z výhod pak je i to, že se plavidla dají sledovat na webu MarineTraffic, který ukazuje lodní provoz v globálním měřítku, včetně řek.

Zajímavější debata se v Senátu následně rozvinula kolem poslanecké novely, kterou senátoři nakonec poslancům vrátili. Novela má zavést u vodáků (vůdců plavidel) toleranci alkoholu v krvi až do výše 0,5 promile. Dosud je tolerance nulová. Jenže senátoři myslí i na cyklisty a pomocí přílepku hodlají stejnou toleranci povolit i u nich. Proto novelu pozměnili a vrátili. Stejnou věc přitom řeší už novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, která leží ve Sněmovně.

„Takže jak pro vodáky, tak pro cyklisty, pojďme jim dát dárek, který slibujeme, a veřejnost po tom volá, protože byla tady projednaná i petice, která měla 10 tisíc podpisů od veřejnosti,“ uvedl senátor Ivo Valenta. Poslanec Lukáš Bartoň, který novelu senátorům představil, vyjádřil sice též podporu zvýšení hladiny alkoholu u cyklistů, senátorský pozměňovací návrh ale nepodpořil.

„Náš původní návrh měl ambici již pro minulou vodáckou sezonu, teď to vypadá, že bude možná v ohrožení i tato sezona,“ upozornil Bartoň na zdržení legislativního procesu. Podporu našel u Jiřího Čunka, který zmínil chystané setkání českých hejtmanů se slovenskými župany. To se bude konat v příštích týdnech v Českém Krumlově, na programu jsou i lodičky. „Tak bych byl rád, aby nás nepozavírali všechny. Jsem v tomto smyslu zcela jistě podjatý, ale byť panu senátoru Valentovi rozumím, tak tady bych hlasoval raději hned teď dnes, aby tento zákon byl v účinnosti dřív,“ řekl Čunek.

Většina kolegů senátorů ho ale nevyslyšela a podpořila Valentu a alkohol u cyklistů v přílepku. Spolu s tím se zdrží i vyškrtnutí Berounky z vodních cest, které poslanci rovněž v novele prosazují.

Tagy Senát zákon o vnitrozemské plavbě
7 komentářů