V Černé Hoře dolétaly státní aerolinky, vláda chystá založení nového dopravce

Embraer E195 společnosti Montenegro Airlines. Foto: Montenegro AirlinesEmbraer E195 společnosti Montenegro Airlines. Foto: Montenegro Airlines

Vláda plánuje založení zcela nového dopravce. Současného prý už nešlo zachránit.

Po 26 letech provozu ukončila letecká společnost Montenegro Airlines svůj provoz. Let z Bělehradu do Podgorice byl včera úplně posledním v historii státní letecké společnosti. O ukončení ztrátového provozu rozhodla černohorská vláda.

Dopravce se čtyřmi letadly ve flotile o rozhodnutí informoval na svých stránkách. „Rozhodnutí vlády o ukončení činnosti společnosti bude mít dopad na celý letecký obor v zemi. O práci přišlo 350 lidí,“ uvedla firma v prohlášení. Důvodem ukončení provozu je trvale ztrátový provoz.

Černohorská vláda se ale nevzdává svých plánů na vlastního dopravce. Ministr pro státní investice Mladen Bojanič uvedl na tiskové konferenci uvedl, že další podpora Montenegro Airlines by už byla nelegální. Stát proto založí nového dopravce. K jeho vzniku má dojít do devíti měsíců. „Poslední dva týdny jsme intenzivně hledali, jak vyřešit situaci v Montenegro Airlines. Ukončení činnosti je jediná možná cesta,“ uvedl Bojanič.

Nový dopravce má fungovat na jiném obchodním modelu než Montenegro Airlines. Státní dopravce byl většinou ve ztrátě, stát do jeho podpory musel vkládat přes 150 milionů eur. Dopravce měl ve flotile čtyři letadla: 3 embraery E195 a jeden Fokker 100.

Tagy Černá Hora Montenegro Airlines
26 komentářů