dkv-spojujeme

V Cerhenicích začaly testy nových dvouvozových RegioPanterů pro kraje

Nový dvouvozový RegioPanter pro České dráhy. Pramen: České dráhyNový dvouvozový RegioPanter pro České dráhy. Pramen: České dráhy

Nové vlaky se objeví hlavně v Plzeňském, Karlovarském a Jihočeském kraji a na Vysočině

Na zkušebním okruhu Výzkumného ústavu železničního v Cerhenicích začaly před několika dny testy prvních dokončených RegioPanterů z nové série objednané Českými drahami. Dopravce jich u Škody Transportation objednal 31 ve dvouvozovém provedení a připravuje objednávku až 29 třívozových jednotek.

„První nové vlaky již od poloviny roku 2021 obslouží zrychlenou linku z Plzně do Mariánských Lázní, Chebu a Karlových Varů, kde se nachází množství moderních bezbariérových nádraží,“ uvedl člen představenstva ČD Jiří Ješeta, který se dnes spolu s předsedou Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krásou účastnil na okruhu kontrolního dne. Ten byl zaměřen právě na bezbariérovost vlaků.

Dráhy si nové dvouvozové vlaky objednaly loni na jaře, rámcová dohoda zní až na 50 vozidel. Potvrzená je nyní výroba 31 jednotek pro linku spěšných vlaků Plzeň – Cheb – Karlovy Vary (4 kusy), pro linku P2 Klatovy – Plzeň – Beroun (11 kusů), pro kraj Vysočina (6 kusů) a Jihočeský kraj (10 kusů) v hodnotě 3,6 miliardy korun.

„Jednotky jsou nejen nízkopodlažní, ale v jejich výbavě nechybí například dálkově ovládané dveře obsluhované slepeckou vysílačkou a vybavené akustickým majáčkem pro nevidomé a slabozraké. Nabízejí tak pohodlné a bezpečné cestování osobám se sníženou pohyblivostí, především vozíčkářům a seniorům, ale současně i cyklistům nebo maminkám s dětmi,“ řekl Krása.

Nový dvouvozový RegioPanter pro České dráhy. Pramen: České dráhyNový dvouvozový RegioPanter pro České dráhy. Pramen: České dráhyNový dvouvozový RegioPanter pro České dráhy. Pramen: České dráhyNový dvouvozový RegioPanter pro České dráhy. Pramen: České dráhyNový dvouvozový RegioPanter pro České dráhy. Pramen: České dráhy
Tagy České dráhy dvouvozový RegioPanter Top zkušební okruh VÚŽ
121 komentářů