V centru Prahy nebudou 10 dní jezdit tramvaje. Havarijní oprava uzavře vytíženou trať

Orava tramvajové tratě. Foto: DPPOrava tramvajové tratě. Foto: DPP

Mezi Lazarskou a Jindřišskou se budou opravovat koleje, jejich opotřebení je extrémní.

Od pondělí 30. října do středy 8. listopadu pražský dopravní podnik (DPP) přeruší provoz tramvají v jednom z nejvytíženějších úseků ve městě. Havarijní oprava tratě Lazarská – Jindřišská se dotkne denních linek č. 3, 5, 6, 9, 14, 24, většiny nočních linek, tj. č. 91, 92, 94, 95, 96, 98 i historické linky 42.

Vzhledem k tomu, že jde o centrum města, nenasadí se náhradní autobusová doprava, ale DPP lidem doporučuje využít metro.

Musíme vyměnit oblouky v Jindřišské ulici u Jeruzalémské ulice a v oblasti křižovatky Lazarské a Vodičkovy ulice, které pochází z roku 2014. Jedná se o jeden z nejfrekventovanějších úseků tramvajové sítě v Praze, opotřebení oblouků je velmi vysoké a opravu nemůžeme odložit na příští rok,“ uvedl vedoucí jednotky Dopravní cesta tramvaje Miroslav Penc.

Oprava bude mít dopad na velký počet tramvajových linek, čtyři z nich se budou muset rozdělit. „Opět se ukazuje, jak je potřebná nová tramvajová trať Václavské náměstí – Muzeum, která by nám umožnila alternativní vedení tramvajových linek s výrazné menším dopadem na celou síť,“ podotkl Penc.

Podle DPP jde vedle chystané výluky tramvají mezi Výstavištěm a Nádražím Holešovice letos už o poslední plánované práce na tratích. Do konce roku se už žádné další opravy nepřipravují.

Opravy tratě u Výstaviště na měsíc změní trasy tramvají v pražských Holešovicích

Změny tras tramvajových linek:

  • Linka č. 3 bude v úseku Bílá labuť – Lazarská odkloněna přes zastávky Náměstí Republiky, Čechův most, Právnická fakulta, Staroměstská, Národní divadlo a Národní třída.
  • Linka č. 5 bude rozdělena na dvě části:
    – ve směru od Slivence bude ze zastávky Jiráskovo náměstí odkloněna přes zastávky Národní divadlo, Národní třída a Lazarská do zastávky Myslíkova, dále bude pokračovat zpět směr Slivenec
    – ve směru od Vozovny Žižkov bude ze zastávky Hlavní nádraží odkloněna přes zastávku Dlážděná do zastávky Masarykovo nádraží, dále bude pokračovat jako linka č. 24 směr Vozovna Kobylisy
  • Linka č. 6 bude rozdělena na dvě části:
    – ve směru od Kubánského náměstí bude zkrácena do zastávky Lazarská, dále bude pokračovat jako linka č. 9 směr Sídliště Řepy
    – ve směru od Vysočanské bude zkrácena do zastávky Masarykovo nádraží, odkud bude pokračovat jako linka č. 9 přes zastávku Dlážděná do zastávky Hlavní nádraží a dále směr Spojovací
  • Linka č. 9 bude rozdělena na dvě části:
    – ve směru od Sídliště Řepy bude zkrácena do zastávky Lazarská, dále bude pokračovat jako linka č. 6 směr Kubánské náměstí nebo linka č. 14 směr Spořilov
    – ve směru od Spojovací bude ze zastávky Hlavní nádraží odkloněna přes zastávku Dlážděná do zastávky Masarykovo nádraží, dále bude pokračovat jako linka č. 6 směr Vysočanská nebo linka č. 14 směr Vozovna Kobylisy
  • Linka č. 14 bude rozdělena na dvě části:
    – ve směru od Spořilova bude zkrácena do zastávky Lazarská, dále bude pokračovat jako linka č. 9 směr Sídliště Řepy
    – ve směru od Vozovny Kobylisy bude zkrácena do zastávky Masarykovo nádraží, odkud bude pokračovat jako linka č. 9 přes zastávku Dlážděná do zastávky Hlavní nádraží a dále směr Spojovací
  • Linka č. 24 bude ve směru od Vozovny Kobylisy zkrácena do zastávky Masarykovo nádraží, odkud bude pokračovat jako linka č. 5 přes zastávku Dlážděná do zastávky Hlavní nádraží a dále směr Vozovna Žižkov.
  • Linky č. 91, 94 a 96 budou v úseku Lazarská – Strossmayerovo náměstí odkloněny přes zastávky Národní třída, Národní divadlo, Staroměstská, Právnická fakulta a Čechův most.
  • Linka č. 92 bude v úseku Bílá labuť – Lazarská odkloněna přes zastávky Náměstí Republiky, Čechův most, Právnická fakulta, Staroměstská, Národní divadlo a Národní třída.
  • Linka č. 95 bude v úseku Hlavní nádraží – Lazarská odkloněna přes zastávky Dlážděná, Masarykovo nádraží, Náměstí Republiky, Čechův most, Staroměstská, Národní divadlo a Národní třída.
  • Linka č. 98 bude v úseku Hlavní nádraží – Anděl odkloněna přes zastávky Dlážděná, Masarykovo nádraží, Náměstí Republiky, Čechův most, Staroměstská, Národní divadlo, Národní třída, Lazarská, Karlovo náměstí, Palackého náměstí a Zborovská.
  • Historická linka č. 42 bude vedena v trase Dlabačov – Královský letohrádek – Malostranská – Čechův most – Právnická fakulta – Staroměstská – Národní divadlo – Jiráskovo náměstí – Palackého náměstí – Karlovo náměstí – Národní třída – Újezd – Malostranská – Královský letohrádek – Dlabačov.
Tagy dpp Lazarská omezení tramvajového provozu praha spojení Vinohradské a Václavského náměstí Václavské náměstí
45 komentářů