Opravy tratě u Výstaviště na měsíc změní trasy tramvají v pražských Holešovicích

Práce na modernizaci železniční trati Praha-Bubny – Praha-Výstaviště Foto: PIDPráce na modernizaci železniční trati Praha-Bubny – Praha-Výstaviště Foto: PID

Všech šest linek, kterých se výluka týká, se vrátí na své původní trasy od 7. prosince.

Pražský dopravní podnik začne 27. října opravovat tramvajovou trať mezi zastávkami Výstaviště a Nádraží Holešovice. Úsek sousedí se staveništěm kompletně rekonstruované železniční tratě mezi Bubny a Stromovkou, kde se buduje mimo jiné nová estakáda se zastávkou.

Opravy tramvajové trati potrvají až do šestého prosince, linky budou odkloněny přes východní část Holešovic, a to včetně těch, které následně směřují přes Trojský most do Kobylis. Tramvajová doprava do severní části města tak bude zachována.

Tramvajovou trať v celém úseku od Strossmayerova náměstí až po křižovatku ulic Na Zátorách a Partyzánská je nezbytné zrekonstruovat. Práce proběhnou ve třech samostatných etapách letos, pak v letech 2024 a 2025 v úzké koordinaci se Správou železnic a TSK,“ důvody rekonstrukce technický ředitel DPP – Povrch Jan Šurovský.

Kompletní rekonstrukce tratě v úseku od křižovatky ulic U Výstaviště, Za Elektrárnou a Bubenská po křižovatku ulic Na Zátorách a Partyzánská je podle něj více než potřebná. Trať je prakticky v havarijním stavu a aktuálně se podle Šurovského jedná o jeden z nejhorších úseků v Praze.

Trať je tvořena BKV panely z roku 1979 a její poslední oprava proběhla před necelými deseti lety v roce 2014. Kromě toho v koordinaci se stavebními pracemi DPP provede Správa železnic výměnu mostu vlečky do Elektrárny Holešovice přes ulici U Výstaviště.

Obrazem: Nová estakáda i zastávky. Práce na trati Bubny – Výstaviště jsou v plném proudu

Konkrétně se od pátku úderem půlnoci změní trasování následujících linek:

  • Linka 6 bude v úseku Strossmayerovo náměstí – Dělnická odkloněna přes zastávky Vltavská a Holešovická tržnice.
  • Linka 12 bude ve směru z centra ze zastávky Nádraží Holešovice odkloněna přes zastávky Trojská a Ke Stírce do zastávky Kobylisy (nástupní zastávka Březiněveská).
  • Linka 14 bude ve směru z centra ze zastávky Dělnická odkloněna přes zastávky Nádraží Holešovice, Trojská, Ke Stírce a Kobylisy do obratiště Vozovna Kobylisy.
  • Linka 17 bude ve směru od Libuše zkrácena do obratiště Výstaviště.
  • Linka 93 bude v úseku Strossmayerovo náměstí – Nádraží Holešovice odkloněna přes zastávky Vltavská, Holešovická tržnice a Dělnická.
  • Linka 94 bude v úseku Strossmayerovo náměstí – Dělnická odkloněna přes zastávky Vltavská a Holešovická tržnice.

Náhradní autobusové linky se na opravovaném úseku zavádět nebudou. Všech šest linek, kterých se výluka týká, se vrátí na své původní trasy od 7. prosince.

Výluka Výstaviště - Nádraží Holešovice. Zdroj: DPP
Tagy Dopravní podnik hl. města Prahy dpp omezení tramvajového provozu oprava tramvajových tratí
8 komentářů