V Brně začala oprava čtyřkolejného mostu, který poškodily práce na protipovodňových opatřeních

Poškozený most v Brně. Pramen: Správa železnicPoškozený most v Brně. Pramen: Správa železnic

Práce mají skončit v listopadu.

Správa železnic začala tento týden s opravou čtyřkolejného železničního mostu přes Svratku v brněnské ulici Poříčí. Provoz na něm je od konce loňského roku omezen, jezdí se po třech kolejích. Důvodem havarijního stavu jsou práce na protipovodňových opatřeních, kde bylo investorem město.

Práce za 18 milionů korun provede společnost FIRESTA-Fišer, rekonstrukce, stavby. Na kamenném viaduktu dojde ke statickému zajištění celkem čtyř pilířů, jejich základy budou zpevněny mikropilotami o desetimetrové délce. Práce začaly už tento týden, potrvají do konce letošního listopadu. Kvůli výluce jedné ze čtyř kolejí nejezdí z hlavního nádraží osobní vlaky ve směru do Zastávky u Brna.

Stavební úpravy budou probíhat ve dvou fázích, a to postupně na pravém a pak na levém břehu řeky. Během každé etapy budou stavbaři zajišťovat vždy dva pilíře.
Dříky pilířů, které se nacházejí nad vodou, budou sepnuty obručemi. Následně se hloubkově přespáruje kamenné zdivo a provede se injektáž speciální maltou. Pod vodní hladinou se pak zpevní základy pilířů. K tomu se použijí 10 metrů dlouhé mikropiloty,“ popsal mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Po dokončení sanačních prací se na mostě uskuteční zatěžovací zkouška, která ověří jeho bezpečnost před plným obnovením provozu.

Tagy Firesta-Fišer most přes Svratku Správa železnic uzel Brno
39 komentářů