V Brně hledají náhradu za minibusy Stratos. Otestují nový autobus Škoda D’CITY

Autobus Škoda D'CITY. Pramen: DPMBAutobus Škoda D'CITY. Pramen: DPMB

DPMB se se Škodou rovněž předběžně dohodl i na zápůjčce elektrické verze vozidla.

Dopravní podnik města Brna (DPMB) otestuje jako první z velkých městských dopravců nový devítimetrový autobus Škoda D’CITY, který byl poprvé představen veřejnosti letos v červenci na pražském Žižkově. Brněnské ulice bude vůz brázdit po celý říjen.

„V dohledné době budeme muset hledat náhradu za minibusy Stratos, které se dostávají na hranici své životnosti. Nové autobusy Škoda D’CITY splňují naše nároky na tento typ vozů, kterými zajišťujeme obslužnost méně vytížených oblastí nebo míst, kam by se kvůli šíři komunikace běžné autobusy nedostaly,“ uvedl šéf DPMB Miloš Havránek.

Brněnský dopravní podnik vůz během testování nasadí na stejné linky, které obsluhují minibusy Stratos, tedy 65 a 68. Objevit se má i na lince 211 v Bílovicích nad Svitavou nebo na vyhlídkových jízdách pro turisty, které pořádá Turistické informační centrum. Do provozu poprvé vyjede zřejmě v neděli 3. října. DPMB aktuálně provozuje 10 dieselových minibusů Stratos, které pořídil v roce 2013.

Autobus Škoda D'CITY. Pramen: DPMBNový autobus D'CITY. Foto: Škoda TransportationNový autobus D'CITY. Foto: Škoda TransportationNový autobus D'CITY. Foto: Škoda TransportationNový autobus D'CITY. Foto: Škoda TransportationAutobus Škoda D'CITY. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářAutobus Škoda D'CITY. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářNový autobus D'CITY. Foto: Škoda Transportation

DPMB se se Škodou rovněž předběžně dohodl i na zápůjčce elektrické verze vozidla. Ve druhé polovině příštího roku by pak DPMB měl zahájit zkušební provoz autobusu na vodíkový pohon, který rovněž dodá skupina Škoda Transportation.

Midibus Škoda D’CITY je výsledkem spolupráce plzeňské Škody s tureckou sesterskou společností Temsa, jejíž akvizici završila mateřská skupina PPF loni. Dodavatelem karoserie je právě Temsa a v Turecku probíhá i základní montáž vozidla. V Plzni se pak autobus bude přizpůsobovat zákazníkům.

Autobus Škoda D’CITY je vybaven americkým motorem Cummins ISBE o výkonu 182 kW, má automatickou převodovku Allison, maximální rychlost je 100 km/h. Na výšku má 3 132 mm, je široký 2 400 mm a na délku má 9 536 mm. Provozovatelé si mohou při objednávce sami určit počet sedaček od 30 do 36.

Tagy autobus Škoda D’CITY DPMB
14 komentářů