V Brně bez papíru: Dopravní podnik spustí platby kartou ve voze

Tramvaje v Brně. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářTramvaje v Brně. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Nákup jednorázové jízdenky v brněnské MHD bude pro cestující pohodlnější. Vozy Dopravního podniku města Brna budou nově opatřeny validátory, které

Nákup jednorázové jízdenky v brněnské MHD bude pro cestující pohodlnější. Vozy Dopravního podniku města Brna budou nově opatřeny validátory, které umožní po nástupu koupi jízdenky přiložením bezkontaktní karty. V testovacím režimu vyjedou první vozy s validátory po Novém roce, kompletně se systém spustí na jaře. Náklady činí téměř 65 miliónů korun. Podnik to dnes oznámil v tiskové zprávě.

Nové validátory budou opatřené jak označovačem na papírové jízdenky, tak displejem, ke kterému budou cestující přikládat bankovní kartu. „Cestující kartu přiloží při svém nástupu a systém mu automaticky započte základní jízdenku na hodinu za 25 korun. Znovu si při výstupu musí pípnout pouze ten, kdo jede kratší dobu a má zájem o jízdenku za 20 korun,“ vysvětlil vedoucí tarifního oddělení podniku Vít Prýgl.

Nové elektronické odbavování cestujících je nastaveno tak, že cestujícímu na konci dne na základě jeho jízd vybere tu nejvýhodnější variantu. „Pokud pojede člověk během dne čtyřikrát, nezaplatí čtyři hodinové jízdenky za sto korun, ale systém mu započte jízdenku celodenní za 90 korun,“ dodal Prýgl. Podobný systém funguje v Ostravě.

Validátor v MHD. Pramen: DPMB

Validátor v MHD. Pramen: DPMB

Cestující, kteří budou mít zájem o zlevněnou nebo vícezónovou jízdenku, si tuto variantu zvolí ručně na displeji a poté kartou zaplatí. Kontrola takto zakoupených jízdenek bude vypadat stejně, jako doposud u elektronických předplatných jízdenek. Revizoři jsou vybaveni příslušnými čtečkami.

Stejný systém nákupu jízdenek by přitom měl fungovat i mimo Brno. „Předpokládáme, že spuštění nového systému elektronického odbavování v brněnské MHD by mělo časově korespondovat se stejným procesem v rámci celého Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje,“ uvedl ředitel dopravního podniku Miloš Havránek.

Náklady na pořízení téměř 3000 validátorů činí pro dopravní podnik téměř 65 miliónů korun, přibližně třetinu z nich pokryje dotace z Integrovaného regionálního operačního programu. Už nyní je možné bezkontaktně jízdné platit kartou ve čtyřech vozech, které jsou v provozu na lince 76.

Tagy bezkontaktní platby v MHD brno DPMB Top
68 komentářů