V British Airways zítra poprvé v historii stávkují piloti, lety do Prahy jsou zrušeny

Nový A350-1000 v barvách British Airways. Foto: BANový A350-1000 v barvách British Airways. Foto: BA

Letecká společnost British Airways zažije zítra a v úterý první stávku pilotů ve své stoleté historii. Protest se dotkne i

Letecká společnost British Airways zažije zítra a v úterý první stávku pilotů ve své stoleté historii. Protest se dotkne i cestujících na lince z Prahy do Londýna: všechny přímé lety mezi Ruzyní a letištěm Heathrow jsou zrušeny. U jiných dopravců je na trase většina letů už vyprodána.

British Airways na svých stránkách včera oznámily, že většinu letů ruší. „Pokud máte na dny stávky rezervovaný let, pravděpodobně nepoletíte,“ uvedly BA na stránkách věnovaných stávce. V provozu zůstanou pouze lety BA CityFlyer.

Piloti sdružení v organizaci BALPA oznámili vstup do stávky v srpnu. Kromě pondělí a úterý budou stávkovat ještě 27. září. British Airways uvedly, že jsou připraveny k jednání, která by mohla stávku předčasně ukončit.

Ke stávce se piloti rozhodli kvůli nesouhlasu s návrhem na zvýšení mezd o 11,5 % během příštích tří let. Podle pilotů firma vydělává tolik, že může přidat více.

Cestující, kteří se chtějí na poslední chvíli dostat zítra z Prahy do Londýna přímým letem mají prakticky smůlu: ze všech dopravců má zítra volno ještě v době psaní textu BA CityFlyer s linkou na letiště City a easyJet jeden let na Gatwick. Ostatní lety u Ryanairu, Wizz Air, easyJetu i Smarwings jsou již vyprodány.

Tagy British Airways stávka British Airways
12 komentářů