V Břeclavi poprvé v Česku testují semafory s blikající zelenou

Břeclav, upozornění na blikající semafor. Pramen: FB - Město Břeclav.Břeclav, upozornění na blikající semafor. Pramen: FB - Město Břeclav.

Blikající zelená, která řidiče upozorňuje na končící zelenou před přepnutím na oranžovou a červenou, se v tomto a příštím týdnu

Blikající zelená, která řidiče upozorňuje na končící zelenou před přepnutím na oranžovou a červenou, se v tomto a příštím týdnu bude objevovat na semaforech na šesti křižovatkách hlavního tahu v Břeclavi. Testování tam jako v prvním městě v Česku provádí Centrum dopravního výzkumu (CDV).

„Testování se týká všech šesti zmodernizovaných křižovatek na silnici I/55,“ uvedl mluvčí břeclavské radnice Jiří Holobrádek. Nový systém umožňuje lepší nastavení semaforů tak, aby byl průjezd městem co nejplynulejší, a zároveň použití blikající zelené.

Centrum již dřív informovalo, že zelená bude na semaforech se třemi barvami blikat do příštího pátku a pak znovu dva týdny od 14. do 25. října. Mimo tyto termíny se budou světla na semaforech střídat jako obvykle, tedy bez blikající zelené. Situaci CDV monitoruje prostřednictvím dronů i pomocí ankety mezi řidiči.

Blikající zelená upozorňuje řidiče na blížící se konec doby pro možný průjezd křižovatkou, tedy na blížící se rozsvícení oranžové a pak červené. Tento systém funguje například v Rakousku a má zvyšovat bezpečnost na křižovatkách.

Centrum dopravního výzkumu zpracovává studii kvůli sjednocování pravidel v silničním provozu se sousedními státy i dalšími státy Evropské unie. Studii potom předá ministerstvu dopravy.

ČTK

Tagy Břeclav Centrum dopravního výzkumu semafor
155 komentářů