V Blansku skončilo omezení na hlavním průtahu, vznikla nová okružní křižovatka

Nová okružní křižovatka v Blansku. Foto: Město BlanskoNová okružní křižovatka v Blansku. Foto: Město Blansko

Město si od křižovatky slibuje plynulejší provoz a bezpečnější přecházení chodců.

V Blansku je po dvou a půl měsících hotová nová okružní křižovatka na silnici II/374. Vznikla u Sportovního ostrova na ulici Mlýnská a Poříčí, přinese bezpečnější průjezd městem.

Stavba okružní křižovatky začala letos 30. srpna. Během stavby došlo i k opravě vodovodu, vznikla odlehčovací komora a dokončila se přeložka sítí vedoucích přímo pod novým kruhovým objezdem. Stavbaři vybudovali nové chodníky, bezpečnostní zálivy nebo veřejné osvětlení.

„Je jisté, že okružní křižovatka zlepší dopravu ve městě. Budovala se zejména proto, aby se ulehčil průjezd středem Blanska. Důležité pro nás bylo také zvýšit bezpečnost chodců a návštěvníků Sportovního ostrova,“ uvedl starosta Jiří Crha.

Podle radnice bylo přecházení silnice v tomto místě dosud velmi problematické. Chodci zde při cestě na nedaleký Sportovní ostrov Ludvíka Daňka museli zastavit dopravu na hlavním průtahu městem, bezpečné přecházení navíc komplikoval odbočovací pruh doprava, který byl souběžný s průjezdným pruhem ve směru z centra města. Křižovatka byla těžko průjezdná i pro řidiče vjíždějící na Sportovní ostrov či z něj.

Nyní bude přecházení i průjezd bezpečnější a věřím, že doprava v místě také plynulejší. To byly ostatně hlavní důvody, proč jsme stavbu nového rondelu po letech příprav prosazovali,“ dodal starosta Jiří Crha. Stavba nové okružní křižovatky přišla město na necelých 7 milionů korun. Další přibližně čtyři miliony investoval Jihomoravský kraj. Do konce listopadu ještě budou v místě probíhat dokončovací práce, nová křižovatka ale zůstane průjezdná i během nich.

Nová okružní křižovatka u Sportovního ostrova Ludvíka Daňka původně měla být hotová už při rekonstrukci průtahu Blanskem před šesti lety. Část místních obyvatel ale byla proti a kvůli opakovaným odvoláváním odpůrců se tato investice musela několikrát odložit.

Se zahájením stavby město čekalo až po dokončení nového průtahu středem Blanska, na kterém od jara probíhala kompletní rekonstrukce zastaralého vodovodního potrubí a kanalizace. Právě centrem Blanska totiž vedla jediná objízdná trasa při budování nového rondelu.

V Blansku je nyní doprava na průtahu městem částečně omezená ještě kvůli jedné stavbě kruhového objezdu. Motoristé čekají také na dokončení okružní křižovatky u Penny marketu, která souvisí s budování nového přemostění nad železniční tratí vedoucího na Staré Blansko. Práce na této okružní křižovatce nyní finišují, hotovo by mělo být do začátku prosince.

Tagy Blansko II/374 Jihomoravský kraj
23 komentářů