V Berlíně vyráží do provozu nové vlaky pro S-Bahn

Nové vlaky pro berlínský S-Bahn. Foto: Deutsche BahnNové vlaky pro berlínský S-Bahn. Foto: Deutsche Bahn

Berlín od nových vlaků očekává, že přilákají více lidí z aut do veřejné dopravy.

Obyvatelé Berlína a spolkové země Braniborsko čeká zítra premiérové svezení v novém typu městských vlaků S-Bahn. Jejich výrobcem je sdružení firem Stadler a Siemens. Postupně se má v Berlíně objevit 106 nových souprav.

Deutsche Bahn, která je přes svoji dceřinou firmu S-Bahn Berlin provozovatelem sítě městských linek v Berlíně, oznámila, že jako první nasadí nové vlaky na Silvestra na linku S47 ze svého depa v Schöneweide. Na trasu vyjede vlak se šesti vozy složený ze dvou souprav. DB si objednala 21 dvouvozových souprav (řada BR 483) a 85 čtyřvozových souprav (řada BR 484).

Jsou to nejpohodlnější vlaky v historii berlínské S-Bahn. Na tomto okamžiku jsme pracovali pět let,“ řekl šéf berlínské S-Bahn Peter Buchner.

Montáž vlaků probíhá v Berlíně

Díky novým vozům bude veřejná doprava v Berlíně ještě atraktivnější než dosud. Přejít k cestování veřejnou dopravou místo autem bude ještě jednodušší,“ řekla Susanne Henckelová, ředitelka dopravního svazu Berlin-Brandenburg (VBB).

Nová vozidla úspěšně prošla dvouletou testovací fází. Soupravy prošly dvanáctitýdenním testovacím programem v klimatickém tunelu ve Vídni. Předsériové vozy byly v provozu už od loňského roku, vlaky mají najeto už 150 tisíc kilometrů. Od října mají nové soupravy schválení pro provoz.

Nové vozy se vyrábí v závodě Stadleru v berlínské čtvrti Pankow, svařování probíhá v maďarském Szolnoku. Výroba poběží do roku 2023. Stadler v Berlíně výrazně rozšiřuje svůj závod i díky nové velké zakázce pro berlínské metro. DB mohou mají opci ještě na téměř trojnásobný počet souprav.

Detailně jsou vozidla popsána na stránkách berlínského S-Bahn.

Nové vlaky pro berlínský S-Bahn. Foto: Deutsche BahnNové vlaky pro berlínský S-Bahn. Foto: Deutsche BahnNové vlaky pro berlínskou S-Bahn. Foto: Deutsche BahnNové vlaky pro berlínský S-Bahn. Foto: Deutsche BahnNové vlaky pro berlínský S-Bahn. Foto: Deutsche BahnNové vlaky pro berlínský S-Bahn. Foto: Deutsche BahnNové vlaky pro berlínský S-Bahn. Foto: Deutsche BahnNové vlaky pro berlínský S-Bahn. Foto: Deutsche Bahn

 

Tagy Berlín Deutsche Bahn S-Bahn siemens Stadler VBB
59 komentářů