Úvaly u Prahy plánují stavbu dopravního terminálu u nádraží a zavedení modrých zón

Nádražní budova Úvaly. Autor: CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=82414545Nádražní budova Úvaly. Autor: CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=82414545

Parkovací zóny se mají týkat celého města, v lokalitě u nádraží mají zajistit, aby lidé parkovali pouze na vyhrazeném parkovišti.

Úvaly u Prahy plánují v následujících letech postavit dopravní terminál u zdejšího vlakového nádraží. Má vzniknout moderní přestupní bod mezi regionálními autobusy a vlaky, které jezdí na koridoru z Prahy do Kolína. Po dokončení stavby terminálu chtějí Úvaly v celém městě zavést parkovací zóny, které mají regulovat parkování, řekl ČTK starosta Petr Borecký (STAN). Začít stavět by se mohlo v roce 2024 nebo 2025.

Stavba moderního dopravního terminálu 21. století se podle starosty již připravuje. Architektonická studia nyní připravují návrhy řešení, výsledky jejich práce by měly být prezentovány v září. „S vítězem se uzavře smlouva a mělo by se začít projektovat,“ řekl Borecký. Projektantům bude podle něj trvat až 1,5 roku, než získají stavební povolení.

Projekt dopravního terminálu řeší podle Boreckého celou oblast od železničního přejezdu, Jiráskovy ulice, samotné nádraží a také lokalitu za nádražím, kde je nyní parkoviště. „Vykupovali jsme v posledních letech pozemky, abychom měli ucelené území od závor až po nádraží. Cílem toho všeho je, abychom byli schopni řešit i ulici Jiráskova,“ řekl Borecký.

Terminál bude mít podle něj jasné preference. Dominovat by měla veřejná doprava, následovat budou jízdní kola a až poté individuální doprava auty. Vznikne zde tak například kryté stání pro jízdní kola, ale také parkoviště P+R.

Po dostavbě terminálu vzniknou v Úvalech parkovací zóny. „Systém bude velmi podobný systému říčanskému,“ řekl Borecký. Parkovací zóny se mají týkat celého města, v lokalitě kolem nádraží mají zajistit, aby lidé parkovali pouze na vyhrazeném parkovišti, případně používali k dopravě na vlak veřejnou dopravu.

Tagy dopravní terminál parkovací zóny Úvaly
91 komentářů