Ústecký kraj vysoutěžil firmy na půlmiliardový obchvat Chomutova, začne se stavět příští rok

Stavba silnice. Ilustrační foto: ministerstvo dopravyStavba silnice. Ilustrační foto: ministerstvo dopravy

Společnosti Eurovia a Herkul získaly největší část prací ve třech soutěžích na úplně novou silnici mezi Chomutovem a Otvicemi. Nová,

Společnosti Eurovia a Herkul získaly největší část prací ve třech soutěžích na úplně novou silnici mezi Chomutovem a Otvicemi. Nová, přes tři kilometry dlouhá spojka, má ulehčit především obyvatelům Otvic. 

Ústecký kraj zakázku rozdělil na tři části, s vítězi každé z nich už podle registru smluv podepsal smlouvu. Největší z nich, která pokrývá 3. etapu stavby, získalo sdružení firem Eurovia, Herkul, SMP a Silnice Group za 373 milionů korun. Druhou etapu za 62 milionů získala samotná Eurovia, první etapu za 38 milionů Herkul. Jde o ceny bez DPH. 

Podle mluvčí Ústeckého kraje Magdaleny Fraňkové proběhne příští týden s firmami první schůzka, na které si potvrdí harmonogramy prací pro jednotlivé etapy a domluví se předání staveniště. „Samotné práce ovšem určitě začnou až příští rok, tedy podle etap v únoru, březnu a dubnu. Dokončení je plánováno, i kvůli přijetí a zúčtování dotace, na březen 2022,“ dodala.

V rámci akce dojde v 1. etapě k rekonstrukci ulice A. Muchy  od křižovatky s Vinohradskou ulicí  zakončené okružní křižovatkou v části Zadní Vinohrady (ul. V. Nezvala). Na ní naváže nová silnice od kruhové křižovatky Zadní Vinohrady po stávající silnici III/00732 u Otvického rybníka kde bude zakončená okružní křižovatkou Otvice – západ. Třetí etapa je také nová silnice od okružní křižovatky Otvice – západ podél Otvického rybníka s přemostěním Hutního potoka a mostní estakádou přes trať ČD až ke stávajícímu přemostění silnice I/13 u chomutovského dopravního podniku. Trasa měří celkem 3,4 km.

Trasa nové spojky v Chomutově (zeleno-modrá barva). Foto: Ústecký kraj
Trasa nové spojky v Chomutově (zeleno-modrá barva). Foto: Ústecký kraj

Otvicemi denně projede až 15 tisíc aut, které si tak zkracují cestu do Jirkova. Stavbou obchvatu by se měly dostat auta mimo obec. Měla by také odklonit tranzitní dopravu ze středu Chomutova.

Pro budoucí rozvoj Otvic a život občanů v obci je silnice zásadním zlomem. Doprava zatěžující obec každým rokem stoupá a vybudováním nové komunikace dojde ke snížení počtu projíždějících vozidel a umožnění zákazu projíždění těžkých nákladních aut. Otvice si tak po dokončení obchvatové silnice oddechnou od množství hluku, prachu i nebezpečných dopravních situací,“ uvedl obecní úřad na svých stránkách. 

Tagy Chomutov eurovia Herkul obchvat Chomutova Otvice Silnice Group SMP spojka Chomutov - Otvice Ústecký kraj
4 komentáře