Ústecký kraj ustupuje od škrtání veřejné dopravy, zastupitelé schválili návrat peněz do rozpočtu

RegioPanter na estakádě přes vodní dílo Újezd u Jirkova. Foto: České dráhyRegioPanter na estakádě přes vodní dílo Újezd u Jirkova. Foto: České dráhy

K hlasování o navýšení rozpočtu dochází tři měsíce poté, co zastupitelé peníze na dopravu seškrtali.

(aktualizováno 13:55) Cestující v Ústeckém kraji nečekají od poloviny roku s největší pravděpodobností žádné škrty ve veřejné dopravě. Zastupitelé dnes schválili materiál, který počítá s návratem části v lednu odebraných peněz do dopravní obslužnosti.

Vyplývá to z dokumentu pro dnešní jednání zastupitelstva. Na jeho programu je přijetí rozpočtového opatření, které má vrátit odboru dopravy a silničního hospodářství do rozpočtu 314 milionů korun. Z toho 145 milionů korun má jít Správě a údržbě silnic Ústeckého kraje, zbytek na dopravní obslužnost (90 milionů železnice, 79 milionů autobusy).

Návrh už prošel finančním výborem,  materiál hladce prošel.  K hlasování došlo přesně tři měsíce poté, co zastupitelé peníze na dopravu sebrali.

Do rozpočtu se nemají vrátit všechny peníze sebrané v lednu, kdy zastupitelé škrtli 220 milionů korun. Rozpočtové opatření počítá s posílením rozpočtu o 169 milionů korun. Materiál přiznává, že stále chybí zhruba 210 milionů korun, což je způsobeno i výpadkem tržeb.

Původní plány počítaly se škrty o pětinu od července. Proti se výrazně postavil i odbor dopravy a silničního hospodářství, který upozornil, že návrh by znamenal drastickou redukci objednávané dopravní obslužnosti. „Ekonomický efekt takto velké redukce je ve skutečnosti sporný a celospolečenské dopady neumožněných cest do práce a do škol u jednotlivých obyvatel s touto teoretickou úsporou neumíme porovnat. Zde je třeba srovnat a znovu zvážit účel a důsledky úspor, kdy místo cca 10% poklesu výkonů uspoříme jen asi 6,5 % financí a rok 2021 skončí kraj s dopravou redukovanou o 20 %,“ psalo se v textu úředníků v lednu.

Tagy Doprava Ústeckého kraje DÚK Top Ústecký kraj
60 komentářů