Ústecký kraj shání autobusy na plyn, další vozy si musí jeho dopravce pronajmout

Nové autobusy Scania pro DSÚK. Foto: Jan SůraNové autobusy Scania pro DSÚK. Foto: Jan Sůra

Dvě zakázky na nákup celkem až 40 autobusů na stlačený zemní plyn vypsala Dopravní společnost Ústeckého kraje. Příspěvková organizace Ústeckého

Dvě zakázky na nákup celkem až 40 autobusů na stlačený zemní plyn vypsala Dopravní společnost Ústeckého kraje. Příspěvková organizace Ústeckého kraje je chce nasadit hlavně v provozu na Ústecku a Děčínsku.

Podle informací ve věstníku veřejných zakázek soutěží dopravce 20 autobusů o délce 11-13 metrů v hodnotě 150 milionů korun a dvacet autobusů o délce do 15 metrů za 160 milionů korun.

„Nové autobusy s pohonem na CNG budou nasazeny v oblastech Ústecko a Děčínsko, kde jsou k dispozici plnící stanice CNG. Autobusy délky 15  m budou nasazeny na linkách v oblasti Ústecka a Děčínska, kde jsou dnes provozovány, autobusy délky 12 m budou nasazeny na vybraných linkách v oblasti Ústecka,“ řekl ředitel DSÚK Milan Šlejtr.

DSÚK loni nakoupila celkem 71 autobusů od Scanie, nákup autobusů od Iveca ale zarazil antimonopolní úřad. Firma si proto musí podle Šlejtra půjčit u jiných dopravců další vozy. „Na základě rozhodnutí ÚOHS o zákazu plnění kupní smlouvy jsme museli přistoupit k pronájmu dalších autobusů,“ řekl Šlejtr. Za 31 milionů si společnost například pronajme 42 autobusů od ČSAD Slaný patřící do skupiny Icom Transport. Smlouva je na rok. DSÚK aktuálně jezdí se 145 autobusy, další dvě oblasti má převzít za rok od února 2021. Půjde o Podbořansko a Lounsko západ.

DSÚK se obrátila na Krajský soud v Brně, aby zrušil zákaz plnění smlouvy, který vyhlásil antimonopolní úřad. „Zároveň probíhají jednání se zřizovatelem o dalším postupu ve věci případného nového zadávacího řízení,“ dodal Šlejtr.

Tagy autobusy na CNG autobusy na zemní plyn cng Dopravní společnost Ústeckého kraje DSÚK Ústecký kraj
13 komentářů