Ústecký kraj polepí své autobusy. Budou lákat k jízdě veřejnou dopravou

Jedna z verzi polepu autobusů pro Dopravní společnost Ústeckého krajeJedna z verzi polepu autobusů pro Dopravní společnost Ústeckého kraje

Dopravní společnost Ústeckého kraje má sice od antimonopolního úřadu zákaz nakupovat nové autobusy, přesto se krajem vlastněný dopravce pustil do

Dopravní společnost Ústeckého kraje má sice od antimonopolního úřadu zákaz nakupovat nové autobusy, přesto se krajem vlastněný dopravce pustil do další soutěže spojené s autobusy.

Aktuálně hledá firmu, která instaluje na autobusy v Ústeckém kraji tematické polepy. Ty mají sloužit hlavně k propagaci veřejné dopravy a celého systému Dopravy Ústeckého kraje.

Jedná se o soutěž na rámcovou smlouvu na polepy autobusů s platností 2 roky a maximální předpokládanou hodnotou do dvou milionů. Polepy se  týkají jakéhokoli autobusu, který bude jezdit pro DSÚK, ať už koupený či pronajatý. V zájmu dopravce je, aby autobusy měly jednotný vizuální styl,“ uvedla mluvčí kraje Magdalena Fraňková.

Jde o celkem dvacet různých vzorů, kraj v nich láká například k návštěvě některých turistických atrakcí nebo vysvětluje výhody jedné jízdenky pro cestu krajem. V zadávací dokumentaci kraj polepy ukazuje na autobusech Scania a Iveco. S prodejci těchto značek uzavřel smlouvu, kterou ale napadla společnost SOR a antimonopolní úřad pravomocně zakázal plnění smluv. Kraj se chce ještě obrátit na soud, argumentaci ÚOHS odmítá. Objevit se mají na celkem 243 autobusech. Kompletní náhled jednotlivých vzorů je na profilu zadavatele.

Z původních několika desítek námitek SOR a čtyř výhrad ÚOHS zůstal jeden jediný důvod pro uložení zákazu: požadavek na objem palivových nádrží autobusů, který byl dle předsedy ÚOHS diskriminační. Tento požadavek však autobusy SOR bez problémů splňují, a předseda ÚOHS neuvedl, který jiný výrobce či dodavatel měl být diskriminován. Odůvodnění obou rozhodnutí je tak naprosto absurdní a nedává žádný smysl. DSÚK je proto přesvědčena, že zmíněná rozhodnutí nemohou obstát a bude se proti nim bránit správní žalobou,“ uvedla DSÚK ve svém prohlášení.

Zakázka zajímá i policisty. Podle policejní mluvčí Aleny Bartošové nelze sdělovat konkrétní jména. Na dotaz, zda řeší policisté i zakázku na autobusy v Ústeckém kraji odpověděla, že v obecné rovině probíhá prověřování. „Nicméně žádné informace nyní zveřejňovat nebudeme,“ dodala.

 

Tagy autobusy v Ústeckém kraji Doprava Ústeckého kraje Dopravní společnost Ústeckého kraje DSÚK
18 komentářů