Ústecký kraj koupí až 90 autobusů od tureckého Otokaru

Autobus Otokar. Foto: OtokarAutobus Otokar. Foto: Otokar

Krajský dopravce vybírá současně výrobce 20 delších autobusů pro Šluknovsko.

Přes rok a půl trvající soutěž Dopravní společnosti Ústeckého kraje (DSÚK) na nákup devadesáti autobusů skončila vítězstvím tureckého výrobce Otokar. Kraji dodá autobusy v délce 9,9–⁠11 m. Pro Otokar jde o první velký kontrakt v Česku.

Rámcový kontrakt zveřejnila DSÚK v registru smluv. Jeho hodnota je 337 milionů korun, jeden autobus tak vyjde krajskou firmu velmi levně: 3,74 milionu Kč bez DPH. Soutěž vypsala DSÚK v srpnu roku 2020.

Tendr původně vyhrála společnost NMN Group, která chtěla dodat v Bělorusku vyrobené autobusy MAZ. Na druhém místě (po vyloučení NMN) skončil dealer Iveca Zliner, který šel s cenou proti prvnímu zrušenému tendru výrazně níže. Třetí končil SOR, který soutěž ještě neúspěšně napadl u antimonopolního úřadu.

Rámcová smlouva platí dva roky, DSÚK zatím neučinila první objednávku. Smlouva neukazuje, jaký typ autobusu přesně Otokar do Ústeckého kraje dodá. Mohlo by jít o model Vectio C.

Pro DSÚK by měl nákup nových autobusů znamenat posílení vlastní autobusové flotily. Dosud si musí autobusy pronajímat v řadě případů od jiných dopravců, což zvyšuje náklady na kilometr.

DSÚK aktuálně soutěží ještě dodávku autobusů o délce až 13,5 m pro Šluknovsko, celkem jich má být dvacet. Uzávěrka pro podání nabídek je příští týden.

Tagy Dopravní společnost Ústeckého kraje DSÚK Otokar
35 komentářů