Ústecký kraj chce z nádraží v Louce u Litvínova muzeum Moldavské dráhy

Stanice Louka u Litvínova. Foto: Zdopravy.czStanice Louka u Litvínova. Foto: Zdopravy.cz

Proměna nádraží má pomoci rozvoji cestovního ruchu.

Ústecký kraj požádá o dotaci na přípravu projektu opravy historického nádraží v Louce u Litvínova na Mostecku. Pokud peníze získá, požádá České dráhy, které památkově chráněný objekt vlastní, o bezúplatný převod. Záměrem je zřídit v budově, jež leží na trati ojedinělé Moldavské dráhy, muzejní expozici. Krajští radní nyní schválili celý projekt, na projektovou přípravu požádá kraj o dotaci z programu Spravedlivá transformace.

Svěřit chce kraj budovu příspěvkové organizaci Oblastní muzeum a galerie v Mostě. Mostecké muzeum má ve sbírkách stroje spojené s těžbou uhlí. „Nádraží by mohlo pomoci restartovat turistický ruch v regionu, protože se nachází na křížení Moldavské dráhy a Kozí dráhy, která by až sem mohla znovu vozit turisty,“ uvedl náměstek hejtmana Jiří Řehák (Spojenci pro kraj).

Plánovaná stavební akce zahrnuje kompletní rekonstrukci objektu zapsaného na seznamu kulturních památek ČR, včetně bezbariérového přístupu, výstavby depozitářů, muzejní expozice, informačního centra, technického zázemí, zázemí pro návštěvníky a konferenčního centra. Po zpracování projektové dokumentace a vydání stavebního povolení lze podat žádost o dotaci i na samotnou stavbu.

Stanice Louka u Litvínova je součástí Moldavské dráhy, která na české a německé straně hor tvořila mezi lety 1885 a 1945 jeden celek. Poté byl přeshraniční provoz přerušen. Německá strana se podle náměstka zavázala k tomu, že dostaví úsek na saské straně, aby se Moldava znovu spojila s německým Freibergem.

Moldavská železniční trať je technickou památkou a stává se stále častěji cílem návštěv turistů z Česka i Německa. Na trati na české straně funguje turistický provoz o víkendech a prázdninách. Od příštího roku pojedou vlaky z Ústí nad Labem na Moldavu po všechny běhy jarních prázdnin školáků v Ústeckém kraji.

Tagy Louka u Litvínova Trať 135 Most - Moldava v Krušných horách Ústecký kraj
22 komentářů