Ústecká MHD dokončila přechod na bezkontaktní platby, papírové jízdenky zůstanou

Trolejbus Škoda 15Tr v Ústí nad Labem. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czTrolejbus Škoda 15Tr v Ústí nad Labem. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Ústí nad Labem bude od 1. července dalším městem, kde k jízdě městskou hromadnou dopravou bude stačit bezkontaktní platební karta.

Ústí nad Labem bude od 1. července dalším městem, kde k jízdě městskou hromadnou dopravou bude stačit bezkontaktní platební karta. Dopravní podnik města Ústí nad Labem spustí 1. července poslední, III. etapu elektronického odbavovacího systému, která umožní jízdu na bezkontaktní kartu i cestujícím s nárokem na zlevněné nebo zvýhodněné jízdné a nákup elektronické jízdenky pro jednotlivou jízdu. Elektronický odbavovací systém zavedl Dopravní podnik města Ústí nad Labem ve spolupráci se společnostmi ČSOB, Mastercard a Mikroelektronika.

„Jsme rádi, že jsme se i díky našim partnerům zařadili po bok velkých evropských měst, ve kterých je rychlé a pohodlné odbavení cestujících standardem,“ řekl ředitel Dopravního podniku města Ústí nad Labem Libor Turek.

V Ústí nad Labem zavedli model odbavení známý například z Ostravy loni v červnu, kdy byla spuštěna I. etapa, která cestujícím umožnila využít svou bezkontaktní platební kartu v režimu Check in/Check out na elektronické jízdné pro jednotlivou jízdu. Od prosince mohou mít cestující své časové jízdné na bezkontaktní platební kartě, teď například i děti či senioři. Podobný systém spouští od 1. července Brno.

Cestující s nárokem na zlevněné nebo zvýhodněné jízdné musí zaregistrovat své osobní údaje a bezkontaktní platební kartu v eShopu EOS nebo v dopravní aplikaci na přepážce Zákaznického centra Dopravního podniku města Ústí nad Labem, jinak bude cestující odbaven na obyčejné jízdné.

Cestující, kteří chtějí i nadále využívat bezplatnou přepravu v zóně 101, se musejí zaregistrovat a k bezkontaktní platební kartě jim bude přiřazena časová jízdenka v hodnotě 0 Kč určená pro tuto přepravu. Město zaplatí dopravnímu podniku náklady na pořízení karty pro cestující nad sedmdesát let s trvalým pobytem v Ústí nad Labem, kteří mají nárok cestovat v zóně 101 zdarma,“ uvedl primátor města Ústí nad Labem Petr Nedvědický. Město zatím dál nechá v provozu papírové jízdenky, o jejich zrušení neuvažuje.

Tagy bezkontaktní platby v MHD Dopravní podnik města Ústí nad Labem DPMÚL
30 komentářů