Brno jako Ostrava. Pro cestu MHD bude od 1. července stačit bezkontaktní karta či hodinky

Validátor pro platbu jízdného v brněnské MHD. Foto: DPMBValidátor pro platbu jízdného v brněnské MHD. Foto: DPMB

Brno bude od 1. července dalším městem, kde pro cestování MHD bude stačit bezkontaktní platební karta a pípnutí při nástupu

Brno bude od 1. července dalším městem, kde pro cestování MHD bude stačit bezkontaktní platební karta a pípnutí při nástupu a výstupu. Podobný způsob placení bude fungovat i ve většině vlaků a autobusů v Jihomoravském kraji.

Kraj a město dnes představily další etapu společného elektronického odbavovacího systému (EOC), který výrazně zjednoduší cestování těm, kteří nemají předplacenou jízdenku. Dopravní podnik města Brna (DPMB) do systému investoval 65 milionů korun, zhruba třetinu pokryje dotace.

Ve všech tramvajích, trolejbusech a autobusech v Brně jsou nové validátory, které umožní bezkontaktní nákup jízdenky. „Jak platební kartou, tak obdobnými platebními prostředky, jako jsou mobilní telefon nebo hodinky vybavené příslušnou platební aplikací,“ uvedl radní města Brna pro oblast dopravy Petr Kratochvíl.

Systém bude fungovat stejně jako již několik let v Ostravě. Pří nástupu musí cestující pípnout kartou. Systém tak automaticky započítá hodinovou jízdenku za 25 Kč. „Pouze pokud má cestující zájem o jízdenku na 15 minut, pípne si i při výstupu. Systém na konci dne jízdy vyhodnotí a zvolí pro cestujícího nejvýhodnější variantu,“ vysvětlil generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek. Po celém dni cestování systém spočítá, kolik cestující utratili a naúčtuje jim optimální jízdné — nanejvýš však 90 Kč za celodenní jízdenku.

Jednorázové jízdenky v Brně využívá stabilně 25 procent cestujících, kteří za ně ročně utratí 350 miliónů Kč.

„EOC je komplexní systém, na němž Jihomoravský kraj dlouhodobě spolupracuje s městem Brnem. Všechny elektronické jízdenky, ať už jednorázové nebo předplatní, krajské či brněnské, se tak budou soustředit v jednom ústředním mozku – v Dopravním zúčtovacím centru KORDIS – odkud budou distribuovány dopravcům,“ uvedl náměstek hejtmana Jihomoravského kraje pro oblast dopravy Roman Hanák.

V průběhu léta bude systém denního zastropování rozšířen na celý kraj a cestující nikdy nezaplatí více, než je cena jednodenní jízdenky – tedy 190 korun. „Se spuštěním eshopu IDS JMK si budou moci lidé nově koupit elektronickou předplatní jízdenku pro libovolnou cestu po území celého Jihomoravského kraje. Naším cílem je, aby cestujícím pro jízdu veřejnou dopravou stačila bankovní karta a nemuseli se zaobírat papírovými lístky. Ty však rozhodně nerušíme. Za cestu půjde vždy zaplatit i v hotovosti, jak byli lidé doposud zvyklí,“ dodal Hanák.

Tagy bezkontaktní platby v MHD brno Dopravní podnik města Brna DPMB IDS JMK Jihomoravský kraj Kordis JMK Top
91 komentářů