Ústavní soud odmítl stížnost Kučerových, stát jim vyvlastnil pozemky u Jaroměře

Stavba obchvatu Jaroměře, stav 10/2023. Foto: Metrostav InfrastructureStavba obchvatu Jaroměře, stav 10/2023. Foto: Metrostav Infrastructure

Rodina soudce Vrchního soudu neuspěla ani s námitkami proti ocenění.

Ústavní soud odmítl stížnost manželů Kučerových, kteří zpochybnili vyvlastnění svých pozemků kvůli výstavbě obchvatu Jaroměře na Náchodsku. Potvrdil tak starší rozhodnutí Krajského soudu v Hradci Králové a Nejvyššího správního soudu (NSS). Ústavní soud neshledal, že by napadenými rozhodnutími byla porušena ústavně zaručená základní práva stěžovatelů, stojí v usnesení zpřístupněném v databázi soudu.

Kučerovi u NSS dříve uspěli, nařídil tehdy nové projednání jejich žaloby kvůli chybě při doručování. Krajský soud jim však ani napodruhé nevyhověl. Poté už verdikt potvrdil jak NSS, tak nyní ústavní soudci.

Královéhradecký krajský úřad odňal Kučerovým vlastnické právo k částem pozemků v katastru Hořenic na Náchodsku. Vlastnické právo přešlo na stát, pozemky užívá Ředitelství silnic a dálnic ČR. Úřad dále zřídil věcné břemeno na dalších pozemcích Kučerových, a to kvůli přeložce plynovodu. Šlo o mezitimní rozhodnutí, což znamená, že konkrétní výše náhrady za vyvlastnění je předmětem navazujícího rozhodování.

Rodina soudce Kučery prohrála další spor o pozemky pro obchvat Jaroměře

NSS loni poukázal na to, že krajský soud v kauze vydal velmi důkladný a přesvědčivý rozsudek. Na 76 stranách a ve 400 odstavcích reagoval na jednotlivé žalobní body.

V ústavní stížnosti Kučerovi opět uplatnili řadu námitek, například proti způsobu ocenění pozemků nebo proti tomu, že s nimi Ředitelství silnic a dálnic nevedlo řádné dohodovací řízení, ačkoli měli zájem o směnu pozemků. Upozorňovali také na domnělou podjatost geodeta i správního orgánu. Ústavní soudci ale nenašli důvod k zásahu.

Ředitelství silnic a dálnic ČR stavbu obchvatu zahájilo v roce 2022, hotovo by mělo být letos. Obchvat dvanáctitisícové Jaroměře o délce 6,55 kilometru je přeložkou silnice I/33. Jeden ze žalobců František Kučera je místopředsedou Vrchního soudu v Praze.

Stavba obchvatu Jaroměře je v druhé polovině, termín září 2024 platí

Tagy I/33 Jaroměř obchvat obchvat Jaroměře Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Ústavní soud vyvlastnění
52 komentářů