Stavba obchvatu Jaroměře je v druhé polovině, termín září 2024 platí

Stavba obchvatu Jaroměře, stav 10/2023. Foto: Metrostav InfrastructureStavba obchvatu Jaroměře, stav 10/2023. Foto: Metrostav Infrastructure

Nejviditelnější posun je u budování estakády.

Do druhé poloviny vstoupilo budování obchvatu Jaroměře, který je přeložkou silnice I/33. Kvůli sporům o povolení a pozemky dlouho odkládaná stavba má ulevit městu od tranzitní dopravy v září příštího roku.

Další posun ve stavbě představila společnost Metrostav Infrastructure na svém facebookovém profilu. „Stavba běží dle harmonogramu bez zpoždění a zprovoznění stavby se plánuje v září 2024,“ potvrdil generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Postup prací je aktuálně nejvíce viditelný na dvou mostech: na 14 metrů vysoké estakádě přes Labe a inundační území a na mostě přes údolí u Svinišťan, který je stavěný pomocí prostorové skruže.

Na trase obchvatu také stále probíhá výstavba kanalizace, pro kterou mimo jiné využíváme i technologii mikrotunelování. Její součástí je i aktuálně montovaná dešťová usazovací nádrž určená pro zadržování a postupné vypouštění srážkových vod.

Stavba nového obchvatu začala loni v září. Spojí loni dokončený úsek dálnice D11 a silnici I/33 na Náchod. Stavba měla začít podstatně dříve, zahájení zdržovaly spory o pozemky a povolení iniciované rodinou místopředsedy Vrchního soudu Františka Kučery.

Rodina soudce Kučery prohrála další spor o pozemky pro obchvat Jaroměře

„Nový obchvat odvede veškerou tranzitní dopravu z Jaroměře, Čáslavky, Dolan a Svinišťan. Místní obyvatelé se díky tomu dočkají zásadního snížení hluku a exhalací z dopravy, pro řidiče bude cesta výrazně plynulejší a bezpečnější,“ řekl při zahájení stavby Mátl.

Celkem 6,55 kilometru dlouhá silnice vyjde na 688 milionů korun. Cena v soutěži výrazně klesla, odhady byl 863 milionů korun. Trasa odbočuje z okružní křižovatky vybudované v rámci stavby dálnice D11 a na konci úseku se napojuje na již vybudovaný obchvat České Skalice. Stávající I/33 bude na trasu přeložky napojena prostřednictvím mimoúrovňové křižovatky Dolany. Kompletně je popsána v informačním letáku.

Na silnici I/33 chystá ŘSD ještě obchvat Náchoda, jeho stavba by měla začít příští rok.

Stavba obchvatu Jaroměře, stav 10/2023. Foto: Metrostav InfrastructureStavba obchvatu Jaroměře, stav 10/2023. Foto: Metrostav InfrastructureStavba obchvatu Jaroměře, stav 10/2023. Foto: Metrostav InfrastructureStavba obchvatu Jaroměře, stav 10/2023. Foto: Metrostav InfrastructureStavba obchvatu Jaroměře, stav 10/2023. Foto: Metrostav InfrastructureSilnice I/33, severní obchvat Jaroměře. Pramen: ŘSD

 

Tagy I/33 Jaroměř obchvat Metrostav Infrastructure Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
39 komentářů