Boeing se dohodl s ministerstvem, za podvody při schvalování 737 MAX zaplatí 2,5 miliardy dolarů

Výroba 737 MAX v závodě Boeingu v Rentonu. Foto: BoeingVýroba 737 MAX v závodě Boeingu v Rentonu. Foto: Boeing

Boeing přiznal, že úřadům zamlčel problémy s řídícím systémem letadla MCAS, které vedly k tragickým nehodám.

Výrobce letecké techniky Boeing se dohodl s americkým ministerstvem spravedlnosti na mimosoudním vyrovnání za trestné činy spojené s vývojem a schvalováním letadel 737 MAX. Boeing má zaplatit celkem 2,5 miliardy dolarů (53 miliard korun) státu, pozůstalým po dvou leteckých nehodách a vlastníkům letadel, kteří s nimi nemohli téměř dva roky létat.

Vyplývá to z oznámení ministerstva spravedlnosti a Boeingu. Boeing čelil trestnímu stíhání i na základě výpovědí dvou zkušební pilotů, kteří se přiznali, že lhali úřadům při schvalování letadla.

Z celkové částky 2,5 miliardy dolarů tvoří 243 milionů dolarů pokuta za podvod. Aerolinkám provozující letadla 737 MAX musí zaplatit v součtu 1,77 miliardy dolarů. Pozůstalým obětí nehod Lion Air a Ethiopian Airline musí založit fond s 500 miliony dolarů. Boeing v prohlášení pro burzu uvedl, že s kompenzacemi pro dopravce již počítal v dříve vytvořených rezervách, pokuta a náklady na fond se promítnou do výsledků za poslední čtvrtletí.  Mezi firmami čekajícími na kompenzace jsou i české Smartwings.

Tragické nehody odhalily podvodné a klamavé jednání zaměstnanců jednoho z největších výrobců letecké techniky na světě,“ řekl David P. Burns z ministerstva spravedlnosti. „Zaměstnanci Boeingu si zvolili cestu zisku nad poskytnutím otevřených informací schvalovacímu úřadu FAA,“ dodal. Státní zástupce Erin Nealy uvedl, že dohoda vysílá jasný signál, že ministerstvo spravedlnosti povede za podvodné jednání k zodpovědnosti.

Boeing přiznal, že dva jeho piloti zamlčeli klíčové informace o problémech s řídícím systémem MCAS. Jeho chyby pak byly hlavní příčinou dvou tragických nehod, při kterých zahynulo 346 lidí.

Tagy 737 max boeing uzemnění letadel 737 MAX
31 komentářů