ÚOHS zrušil původní verdikt na autobusovou soutěž ve Zlínském kraji.

Iveco Crossway společnosti ČSAD Bus Uherské Hradiště. Foto: ČSAD Bus Uherské HradištěIveco Crossway společnosti ČSAD Bus Uherské Hradiště. Foto: ČSAD Bus Uherské Hradiště

V případě miliardové zakázky na autobusovou dopravu ve Zlínském kraji došlo k nečekanému obratu. Tři měsíce poté, co Úřad pro

V případě miliardové zakázky na autobusovou dopravu ve Zlínském kraji došlo k nečekanému obratu. Tři měsíce poté, co Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil celou soutěž, vyhověl předseda ÚOHS Petr Rafaj rozkladu Zlínského kraje a původní verdikt zrušil. Návrh na zrušení podala společnost Busline LK.

Vyplývá to ze zveřejněného rozhodnutí na stránkách antimonopolního úřadu.  „Předseda Úřadu zrušil prvostupňové rozhodnutí a vrátil případ k opětovnému přezkoumání do první instance. Bude se tedy rozhodovat znovu od počátku. Nadále samozřejmě platí vydané předběžné opatření, tedy zadavatel nesmí uzavřít smlouvu,“ uvedl mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

Podle dubnového verdiktu ÚOHS byly v soutěži diskriminační a netransparentní podmínky pro prokázání splnění kvalifikace prostřednictvím referenčních zakázek, dokumentace byla navíc vnitřně rozporná.

Podle Jana Vandíka ze Zlínského kraje vyhověl předseda ÚOHS rozkladu, který proti prvoinstančnímu verdiktu ÚOHS podal Zlínský kraj. „Prvoinstanční rozhodnutí je tedy zrušeno a věc se vrací ÚOHS k novému projednání. V novém projednání se tak ÚOHS bude zabývat námitkami navrhovatele BusLine LK, kterými se z důvodu procesní ekonomie ve svém předchozím rozhodnutí nezabýval. Při svém prvním verdiktu se ÚOHS vyjádřil pouze k části podaných námitek. Nyní tedy bude zkoumat jejich zbývající část. To může být otázkou dalších týdnů i měsíců, s časovými limity dle správního řádu,“ řekl Vandík.

Verdikt ÚOHS znamenal prakticky konec nadějí, že by provoz ve Zlínském kraji převzaly od prosince firmy vybrané ve veřejné soutěži. Zlínský kraj proto jedná s dopravci o uzavření smluv na přechodnou dobu. „Vzhledem k uvedeným věcným i časovým okolnostem a povinnosti zajistit veřejnou autobusovou dopravu na svém území od 15. 12. 2019, vede nyní Zlínský kraj v souladu se zákonem s několika dopravci jednací řízení bez uveřejnění, které je aktuálně téměř ve finální fázi,“ dodal Vandík.

Tagy BusLine ÚOHS Úřad pro ochranu hospodářské soutěže výběr dopravce pro Zlínský kraj Zlínský kraj
8 komentářů