United Buses ruší dvě linky. Viní úředníky a inflaci

Autobus United Buses. Foto: UBAutobus United Buses. Foto: UB

Dopravce se chystá opět odvolat.

Společnost United Buses zruší dvě své autobusové linky. Přestane jezdit do Prahy přes Týn nad Vltavou a z Dačic do Brna. V případě první linky vysvětluje konec nedostatečnou poptávkou a inflací, v druhém ze zániku viní úředníky Krajského úřadu Kraje Vysočina.

Odbor dopravy krajského úřadu Kraje Vysočina v rámci řízení o udělení licence dopravci zakázal přepravu cestujících v rámci kraje od Jemnice po Hrotovice. Stávající licence končí tento měsíc. „Kraj Vysočina klade podmínky, které jsou pro komerční nedotovanou autobusovou linku likvidační. Fakticky tak znemožňují plnohodnotné využití takového autobusu pro běžné cestování,“ uvedla firma v tiskové zprávě. Dačice i další města na trase přijdou o jediné spojení s Brnem.

V závazném stanovisku si kraj Vysočina podmiňuje udělení licence vyslovením zákazu přepravy cestujících například v úseku Jemnice – Moravské Budějovice v pracovních dnech: 03:45–18:47; 19:00–21:00 a v úseku Hrotovice – Dukovany v pracovních dnech: 03:45–18:19. Kraj už dříve argumentoval tím, že chce zabránit odlivu tržeb ze spojů, na které přispívá. Podobně přísné podmínky už Ministerstvo dopravy v jiných případech rušilo jako nezákonné. Detailně United Buses rozebírají konec na lince v tiskové zprávě. Dopravce se chystá odvolat, už jednou mu ministerstvo dopravy vyhovělo. Teď ale zřejmě nestihnou úřady znovu rozhodnout před uplynutím platnosti licence.

„Zákaz už není vysloveně hodinu před a hodinu po odjezdu spoje, ale když jsme se stanoviskem seznámili, zjistili jsme, že tam toto pravidlo je i nadále. Například první autobus z Jemnice do Moravských Budějovic jede hodinu poté, co máme zákaz přepravy. V čase od 7:45 do 9:45 nejede také nic, přesto máme zákaz přepravit cestující. Kraj jen to, co předtím napsal na dvě stránky, teď rozepsal na dvanáct stran, a snaží se tvrdit, že kdybychom náhodu ve dne jeli a vezli cestující, všichni zřejmě utečou do našich autobusů,“ vysvětluje Josef Šelepa, network manager United Buses.

Od příštího týdne dopravce skončí i s provozem linky České Budějovice – Týn nad Vltavou – Praha. “Z našeho pohledu se jednalo o doplňkovou linku a spoje. Bohužel, vysoké provozní náklady, nepřiměřené poplatky za odjezdová stanoviště a rostoucí inflace dostaly tuto linku do situace, kdy i přes slušnou obsazenost spojů nestačí vybrané jízdné na pokrytí přímých nákladů. Spoje na této lince byly typicky víkendové, plné z Prahy v pátek a v neděli zpět, ostatní jen úsekově či průměrně obsazené, “ vysvětlil ukončení Šelepa.

Tagy Kraj Vysočina United Buses
24 komentářů