Ministerstvo zrušilo stanovisko úředníků Vysočiny, které omezovalo provoz komerční linky

Autobus United Buses. Foto: UBAutobus United Buses. Foto: UB

United Buses chce obnovit provoz zrušené linky během května.

Ministerstvo dopravy podruhé během několika týdnů zrušilo pokusy některých krajských úředníků omezit na svém území provoz komerčních autobusových linek. Po zrušení stanoviska úředníků Libereckého kraje ve věci linky Rumburk – Varnsdorf – Praha společnosti Quick Bus vyhověl i námitkám dopravce United Buses, kterého se rozhodli svými podmínkami vypudit úředníci Krajského úřadu Kraje Vysočina.

Vyplývá to z rozhodnutí, které United Buses zveřejnily na svých stránkách.  Spor se týkal vydání nové licence pro linku České Budějovice – Brno. Kraj Vysočina si v řízení o udělení licence kladl podmínky pro přepravu na území kraje takové, které by v podstatě znamenaly konec linky. Autobusy na řadě úseků měly podle představ úředníků Vysočiny jezdit s hodinovým odstupem od dotovaných spojů. Dosud platilo pravidlo 30 minut před a 20 minut po odjezdu dotovaného spoje.

Ministerstvo rozhodnutí zrušilo jako nezákonné. Krajskému úřadu Vysočina vytkl, že se nevypořádal s otázkou posouzení negativního vlivu spojů United Buses na autobusy v objednávce kraje ani přínosy dálkových spojů. Kraj Vysočina ve svém po omezujícím stanovisku uvedl, že podmínky ochraňují rozpočet na dopravu před úniky tržeb. „Je přirozené, že kraj v rámci udělování licencí pro poskytování služeb dalších – komerčních dopravců využívá svého práva a stanovuje podmínky, které garantují nenarušení fungující taktové páteřní dopravy. Je tak zaručeno, že objem veřejných prostředků použitelný pro dotování veřejné dopravy využije maximum cestujících,“ uvedl kraj v prohlášení.

Dopravci skončila v březnu licence na linku v původní tras, jezdí proto po náhradních trasách. Většinou přes Dačice. „Krajský úřad má na vystavení závazného stanoviska ze zákona 30 dnů. Věřím, že nejpozději v první polovině května obnovíme provoz linky UB 920 v původní trase a skončí zmatky, které teď z části na lince jsou,“ řekl Josef Šelepa z United Buses.

Tagy Kraj Vysočina licence pro autobusovou linku Ministerstvo dopravy United Buses
26 komentářů