Úleva pro Jablonec. Končí omezení v Palackého ulici, od pátku se řidiči dostanou do města bez objížděk

Semafory v Turnovské ulici. Foto: mestojablonec.czSemafory v Turnovské ulici. Foto: mestojablonec.cz

Po deseti letech se podařilo radnici zprovoznit semafory na okraji města.

Jablonec nad Nisou se po měsících dopravních komplikací dočká otevření dvou důležitých staveb, které komplikovaly dopravu po městě. Od zítřejšího dne zprovozní ve městě křižovatky v Palackého ulici, která patří k nejvytíženějším ve městě. Stavební práce zde trvaly od léta. Nově na nich budou provoz řídit inteligentní semafory.

Úpravy vyšly na 17,5 milionů korun. Ještě dnes probíhají dokončovací práce, které přináší velké dopravní komplikace. Město varuje, že první hodiny a dny provozu mohou přinést větší zdržení. „Technici je budou za provozu seřizovat, je tak možné, že bude průjezd křižovatkami v některých okamžicích ztížený,“ upozorňuje Petr Mikulášek z oddělení investiční výstavby.

Na úpravě křižovatek se začalo pracovat letos v srpnu. Cílem bylo odstranit havarijní stav semaforů a rozšířit ulici Riegrova o odbočovací pruh do Mšena. V budoucnu se ještě počítá s vytvořením cyklopruhů mezi Horním náměstím a hasičskou zbrojnicí ve Mšeně.

Zásadní změnou pro silniční příjezd do Jablonce bude i dokončení křižovatky Rádelský mlýn. Kvůli její zásadní přestavbě není možné odbočit ze silnice I/35 na Jablonec ani naopak. Objízdné trasy navíc výrazně komplikovaly provoz v okolních obcích.  Slavnostní otevření a uvedení do provozu nastane v pátek. Na příjezdu do města čeká řidiče už od minulého týden jiné překvapení: po deseti letech fungující signalizace v Turnovské ulici u Kauflandu.

Deset let zde blikala jen oranžová světla. Po deseti letech a dlouhých složitých jednáních se Jablonci nad Nisou podařilo semafory převzít do svého majetku a zprovoznit. „Jsem potěšen, že jednání o semaforech, na jejichž nečinnost si Jablonečané dlouhodobě stěžovali, došla k uspokojivému výsledku. Za zvláště důležitý považuji fakt, že se světelná signalizace rozeběhla ještě před spuštěním křižovatky Rádelský mlýn do provozu,“ řekl jablonecký primátor Jiří Čeřovský.

Nákupní centrum na příjezdu od Prahy se otevřelo v roce 2011, a to včetně světelné signalizace na dvou křižovatkách v Turnovské ulici, konkrétně s ulicemi Mincovní (dříve Masná) a Jateční. Na těchto semaforech však od počátku ve většině případů pouze blikala oranžová. Město evidovalo mnoho stížností jak od řidičů, tak od občanů na pravidelných setkáních.

Silnice I/65 (ulice Turnovská) spadá pod Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ČR, ale semafory nebyly součástí a příslušenstvím silnice. Jablonec proto vyvolal několik jednání s majiteli semaforů v Turnovské ulici, firmou QINN INVEST, s.r.o., o jejich převedení do majetku města. V roce 2015 se podařilo se zástupci vedení Kauflandu alespoň dohodnout otevření závory na několik dní v týdnu a umožnit tak výjezd zákazníků z parkoviště do ulice Mincovní.

Tagy Jablonec nad Nisou Palackého Rádelský mlýn
14 komentářů