Silničáři otevřeli jihovýchodní obchvat Havlíčkova Brodu, řidiči na něj mohou až zítra

I/38, nově otevřený obchvat Havlíčkova Brodu (prosinec 2023). Pramen: MDČRI/38, nově otevřený obchvat Havlíčkova Brodu (prosinec 2023). Pramen: MDČR

Silnici lemuje půl metru vysoké hrazení, které má zabránit průniku obojživelníků z přilehlých mokřadů na vozovku.

Havlíčkův Brod se dnes po čtyřech letech výstavby dočkal slavnostního otevření více než čtyři kilometry dlouhého jihovýchodního obchvatu (I/38). Obchvat by měl odvést většinu tranzitní dopravy ze středu města. Ne však všechnu: městu stále chybí jihozápadní obchvat.

I když je hotovo, řidiče na nový obchvat pustí až v úterý ráno. Dnešní slavnostní otevření proběhlo až v půl čtvrté odpoledne. Na základě přání Policie ČR a silničního správního úřadu bude stavba zprovozněna za denního světla, aby v době snížené viditelnost nedošlo k nějakému nepředpokládanému problému.

„Díky novému obchvatu dojde k odklonu tranzitní dopravy z centra města, kde aktuálně projíždí každý den téměř 25 tisíc vozidel. Pro řidiče bude jízda po novém obchvatu plynulejší a bezpečnější, obyvatelé Havlíčkova Brodu se mohou těšit na výrazné snížení hluku a celkové zlepšení životního prostředí ve městě. Kromě dostavby jihozápadního obchvatu chystáme také přestavbu severovýchodní části,“ řekl generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl.

Mapa JV obchvatu Havlíčkova Brodu. Foto: ŘSD

Mapa JV obchvatu Havlíčkova Brodu. Foto: ŘSD

Nový obchvat navazuje na takzvaný severovýchodní diametr, který slouží od roku 2003, a propojuje silnici I/34 na severovýchodě města se silnicí I/38 na jihu. Obchvat zbudovalo sdružení společností Strabag, M-Silnice a Porr, smluvní cena je 1,6 miliardy korun.

Obchvat na třech místech překlenuje železniční trať a v šesti místech místní toky včetně Sázavy. Pamatováno bylo podle Mátla i na ochranu přírody. Silnici lemuje stovky metrů dlouhé a přibližně půl metru vysoké hrazení z pozinkovaného plechu, které má zabránit průniku obojživelníků z přilehlých mokřadů na vozovku.

Tagy I/38 Obchvat Havlíčkova Brodu ŘSD
14 komentářů