UIC pozastavila členství ruským a běloruským drahám

Vagon ruských drah. By Glucke - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6730539Vagon ruských drah. By Glucke - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6730539

Vyloučení Ruska a Běloruska žádalo ukrajinské ministerstvo dopravy, svou žádost zaslalo i dalším deseti velkým organizacím.

Mezinárodní železniční unie (UIC) pozastavila členství ruským (RŽD) a běloruským (BČ) státním drahám. Důvodem je napadení Ukrajiny. UIC to oznámila svým členům v dopise, který má deník Zdopravy.cz k dispozici. Opatření má trvat do opětovného nastolení míru na Ukrajině.

UIC uvedla, že situaci na Ukrajině sleduje a „vyjádřila solidaritu s ukrajinskou železnicí v těžkých časech“. Vyloučení Ruska a Běloruska žádalo ukrajinské ministerstvo dopravy, svou žádost zaslalo i dalším deseti velkým organizacím z oblastí letectví, cestovního ruchu či námořní dopravy.

Mezinárodní železniční unie (Union internationale des chemins de fer) je celosvětovým sdružením železničních dopravců pro obchodní a ekonomickou spolupráci. Organizace byla založena v roce 1922, sídlo má v Paříži. Členy UIC je přes 200 organizací.

Předsedou UIC je Polák Krzysztof Mamiński, v letech 2012 až 2015 byl předsedou tehdejší šéf ruských drah Vladimir Jakunin.

Tagy běloruské dráhy ruské dráhy UIC Ukrajina
15 komentářů