Uhříněves chce proměnit okolí nádraží, má být přívětivější. Běží architektonická soutěž

Stanice Praha-Uhříněves. Foto: MČ Praha 22Stanice Praha-Uhříněves. Foto: MČ Praha 22

U stanice má vzniknout nový dopravní terminál.

Pražská městská část 22 vypsala architektonicko-urbanistickou soutěž, ve které hledá zpracovatele návrhu na proměnu okolí stanice Praha-Uhříněves. Má přinést pohodlnější a bezpečnější využití celého prostoru.

„Nejen samotná budova nádraží, ale i veřejná prostranství kolem nádraží by měla být kvalitní, udržovaná a přívětivá. Měla by být nejen příjemným místem pro čekání na vlak, ale zároveň pobytovým místem pro místní. I cesta na vlak je podstatnou složkou prostoru města a kvality života v něm. Cesta by měla být pohodlná a bezpečná jak pro pěší, tak cyklisty,“ uvádí městská část na speciálních stránkách k celému projektu.

V týdnu skončila uzávěrka pro podání žádostí o účast v soutěži, vítězný návrh má být vybrán v polovině roku. Ke stavbě by mělo dojít v roce 2024, až bude podle vítězného návrhu zpracován projekt.

 „Chceme, aby tu do sebe nenaráželi autobusy s nákladními auty, aby cesta na nádraží byla pro pěší i cyklisty pohodlná a přímá, aby cestující snadno a rychle přestoupili z jednoho dopravního prostředku do druhého. Přejeme si, aby výsledný ‚kompromis‘ byl přijatelný pro obyvatele, cestující, řidiče, zkrátka všechny, kterých se to týká,“ uvádí se v materiálech na stránkách radnice. U nádraží má tak vzniknout nový dopravní terminál pro více druhů dopravy. Vítěz navrhne rozmístění mobiliáře a dalších prvků veřejného prostranství a zabývat se bude také chybějícími veřejnými toaletami. Do plánu budou muset architekti zahrnout rovněž potřeby místních obyvatel.

Na proměně radnice spolupracuje mimo jiné s Českými drahami, Správou železnic nebo organizací Ropid, která plánuje pražskou MHD. Předsedou odborné poroty, která bude vybírat vítěze, byl zvolen Pavel Buryška. Za nezávislé porotce dále zasedá v hodnoticí komisi Jiří Klokočka, Lenka Burgerová, Jiří Knesl. Závislými porotci jsou architekt městské části Praha 22 Jiří Hejda, zástupce magistrátu hl. m. Praha Václav Brejška, radní městské části Praha 22 Štěpán Zmátlo a zástupce Institutu plánování a rozvoje Lukáš Tittl, specialista koncepce dopravy.

Tagy Praha 22 - Uhříněves Praha-Uhříněves
25 komentářů