Ubytovací vozy Českých drah bude další čtyři roky provozovat JLV

Lůžkový vůz. Foto: JLVLůžkový vůz. Foto: JLV

Společnost JLV uhájila provoz lůžkových a lehátkových vozů pro České dráhy na další čtyři roky. České dráhy zaplatí za provoz

Společnost JLV uhájila provoz lůžkových a lehátkových vozů pro České dráhy na další čtyři roky. České dráhy zaplatí za provoz 161,8 milionu korun bez DPH.

Vítězství JLV vyplývá z věstníku veřejných zakázek. JLV byly jediným uchazečem, nakonec se nikdo jiný nepřihlásil.  Vysoutěžená cena je zhruba o šest milionů korun nižší, než byl odhad.

JLV se bude starat od ledna 2020 o provoz celkem 21 lůžkových a devět lehátkových vozů a několik starších vozů východoněmecké provenience. „Zájem o ubytovací služby v nočních spojích stále přetrvává, proto službu chceme i nadále poskytovat,“ řekl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Detaily o využití vozů ale nechce z obchodních důvodů uvést.

České dráhy v minulých letech po zrušení objednávky ministerstva zredukovaly provoz nočních vlaků na Slovensko, další škrty chystají od nového grafikonu, kdy zruší noční vlak Bohemia z Prahy do Košic.

Základ vozidlového parku ubytovacích vozů ČD aktuálně tvoří 12 lůžkových vozů WLABmz (Siemens, 2006/2007, rychlost 200 km/h, komfortní vybavení včetně oddílů De Luxe), devět vozů WLABmee (modernizace MOVO Plzeň, 2000/2001, rychlost 160 km/h) a devět lehátkových vozů Bcmz (ex ÖBB, Vagonka Jenbacher, 1981, modernizace 2004-2010, rychlost 160 km/h) a několik starších vozů bývalé východoněmecké produkce.

Tagy České dráhy JLV ubytovací vozy
15 komentářů