U stanice metra Vltavská vznikne nová velkoformátová malba, porota vybrala z 23 návrhů

Návrh nové velkoformátové malby u stanice metra Vltavská. Foto: Praha 7Návrh nové velkoformátové malby u stanice metra Vltavská. Foto: Praha 7

Autor návrh představuje jako metafyzickou vizi transformací, dějů a projekce podvědomí, která má za cíl provokovat představivost a asociace diváků.

Zeď u stanice metra Vltavská čeká proměna v podobě nové velkoformátové malby. Půjde o dílo Jakuba Tytykala, který vyhrál výtvarnou soutěž uspořádnou Městskou částí Praha 7 a Dopravním podnikem hl. m. Prahy. Porota složená ze zástupců sedmé městské části, dopravního podniku a odborné veřejnosti posuzovala 23 přihlášených návrhů.

Výsledek dnes oznámila Praha 7 na svých stránkách. „Nedávno na Vltavské vznikla nová venkovní galerie a nyní zde představujeme již druhé velkoplošné dílo, které zabodovalo v otevřené výtvarné soutěži. Návrh Jakuba Tytykala je osobitý a originální a ukrývá v sobě mnoho vrstev, které stojí za opakované prozkoumání. Zaujal mě způsob, jak autor propojil obraz s místem, kde vznikne. Můžeme v něm krom jiného najít i odkazy na známá umělecká díla z okolí,“ uvedla místostarostka Prahy 7 Hana Třeštíková.

Proměny čekají další tři stanice metra

Jakub Tytykalo je absolventem Akademie výtvarných umění v Praze. Studoval u známého českého sochaře Jaroslava Róny a malíře Jiřího Petrboka, klasické malířské dovednosti si zdokonaloval během působení v Madridu. V roce 2017 obdržel ocenění Art Prague Young Award. Je součástí spolku výtvarných umělců a designerů Prám. Návrh, se kterým uspěl v soutěži Mural Art Vltavská 2021, autor charakterizuje jako metafyzickou vizi transformací, dějů a projekce podvědomí, která má za cíl provokovat představivost a asociace diváků.

Do návrhu jsem otiskl podobu nedalekého Štursova sousoší i tvarosloví blízké keramické fontány. Záměrem je mural pojednat tak, aby ve svém měřítku byl funkčním vizuálním dílem jak při pohledu z dálky, tak i zblízka. Pracuji se samotnou strukturou zdi a s respektem k její architektuře, kterou ale záměrně narušuji dynamičtějšími křivkami. Geometrické tvary se proto mísí s vlnitými liniemi a v povrchu zdi vytvářejí iluzi reliéfu,“ přiblížil svůj koncept Jakub Tytykalo.

Mural art na Vltavské vznikne do konce května tohoto roku. Prostor pro realizaci výtvarného díla poskytl Dopravní podnik hl. m. Prahy. Náklady spojené s organizací soutěže, finančními odměnami i samotnou tvorbou muralu hradí městská část Praha 7.

DPP a Praha se snaží podobně oživit i okolí jiných stanic. Na konci loňského roku došlo k umístění malby u stanice Opatov. Už loni porota vybrala výzdobu okolí dalších tří stanic metra.

Tagy Dopravní podnik hl. m. Prahy dpp mural art Praha 7 Vltavská
7 komentářů