Týden nepovedených přistání. Na Islandu přišel Boeing 757 o podvozek, v Rusku 737 dosedl na „břicho“

Boeing 737-500 po nepovedeném přistání v Usinsku. Foto: TwitterBoeing 737-500 po nepovedeném přistání v Usinsku. Foto: Twitter

Po středeční nehodě společnosti Pegasus Airlines v Istanbulu zaznamenaly další dvě letecké společnosti velké komplikace při přistání. Nehody ruské společnosti

Po středeční nehodě společnosti Pegasus Airlines v Istanbulu zaznamenaly další dvě letecké společnosti velké komplikace při přistání. Nehody ruské společnosti UTAir a islandského dopravce Icelandair se na rozdíl od Pegasus Airlines obešly bez zranění a obětí na životech.

V sobotu došlo k nehodě Boeingu 757-200 na letišti v Keflavíku. Letoun registrace TF-FIA přistál z Berlína se 166 lidmi na palubě. Krátce po přistání došlo k podlomení pravé podvozkové nohy. Kvůli tomu si poškodil pravý motor, o který bylo letadlo částečně opřeno. Podle některých cestujících letadlo po prvním doteku ranveje nadskočilo a teprve poté přistálo. Server Aviation Herald upozornil na fakt, že podvozek letadla byl v půlce ledna letošního roku vyměněn. Od doby výměny za sebou mělo už 70 letů.

Poškozený podvozek Boeingu 757 v Keflavíku. Foto: Twitter

Poškozený podvozek Boeingu 757 v Keflavíku. Foto: Twitter

Šťastný konec měl i let Boeingu 737-500 registrace VQ-BPS společnosti UTAir na letu z Moskvy do Usinsku na severozápadě Ruska. Na palubě bylo 94 cestujících a šest členů posádky. Podvozek se zlomil ihned po přistání na obou stranách, letadlo se země dotklo těsně před zpevněným povrchem. Letadlo tak přistálo takzvaně „na břicho“ (belly landing). Boeing naštěstí nezačal hořet, všechny cestující se podařilo evakuovat. Video včetně evakuace je možné vidět také na stránkách ruské televize.

Tagy Icelandair UTAir
14 komentářů