dkv-spojujeme

Tvrdá jednání o novou kolektivní smlouvu u Českých drah. Někteří odboráři již mluví o „neposlušnosti“

Posunovač. Autor: Zdopravy.cz/Josef PetrákPosunovač. Autor: Zdopravy.cz/Josef Petrák

Spory se týkají nejen navýšení mezd, ale i délky pracovní doby a dovolené.

Vedení odborových organizací a Českých drah se stále nemohou dohodnout na znění nové kolektivní smlouvy pro příští rok. Loni přitom měly obě strany jasno už na začátku října. První místopředseda Odborového sdružení železničářů Vladislav Vokoun označuje letošní jednání za mimořádně tvrdá a náročná. Smlouva končí 31. prosince.

„Zásadní neshody máme nejen v otázce navýšení mezd, ale i například délce dovolené nebo fondu pracovní doby. Klíčové jednání čekáme příští týden,“ řekl Vokoun. České dráhy nechtějí až do vyřešení sporu kolektivní vyjednávání komentovat.

Loni došlo k dohodě už na začátku října. Kolektivní smlouvu na příští rok mají už i na Správě železnic, kde se vedení organizace s odboráři dohodlo na navýšení o pět procent. Aktuálně se u Českých drah mluví o dvouprocentním růstu při navýšení týdenního fondu pracovní doby. To považují odboráři za nepřijatelné. „Rozhodně však nevidíme sebemenší důvod, proč by se zaměstnancům měly krátit dosavadní výdobytky. Máme nějaké vstřícné návrhy vůči zaměstnavateli, nejsme proti větší kontrole a sankcím, ale rozhodně nebudeme pro krácení požitků a snižování životní úrovně,“ řekl Vokoun.

Podle stránek Odborového sdružení železničářů už kvůli neshodě se zaměstnavatelem mluví někteří členové o stávce či jakési „zaměstnanecké neposlušnosti“ formou pasivní rezistence. „Stačí, když se padesát procent zaměstnanců hodí od 1. ledna marod! Pojďme dělat podle předpisů,“ uvádí se na stránkách odborářů.

Podle Vokouna jde ale zatím o předčasné návrhy a dál se jedná. „Bereme ty hlasy vážně, ale preferujeme dohodu,“ dodal Vokoun.

Tagy České dráhy kolektivní smlouva kolektivní vyjednávání Odborové sdružení železničářů OSŽ
265 komentářů