Turnovské nádraží čeká miliardová proměna. Zmizí úvrať na Jičín, vzniknou nástupiště

Železniční stanice Turnov. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czŽelezniční stanice Turnov. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

K velké modernizaci stanice má dojít v roce 2026.

Jedna z největších železničních stanic v Libereckém kraji projde v roce 2026 a 2027 proměnou, která má přinést větší bezpečnost cestujících i zkrácení jízdních dob na trati do Libuně a Jičína.

Správa železnic (SŽ) vypsala soutěž na na projektanta rekonstrukce stanice Turnov. Současně hledá i firmu, která navrhne podobu nové provozní budovy. Cestující získají díky investici nástupiště s podchodem, samozřejmostí bude bezbariérový přístup. Odhadovaná hodnota projekční zakázky je 42 milionů korun, samotné práce pak vyjdou na 1,5 miliardy korun.

Až dosud podchod ve stanici, kde se stýkají tratě ze čtyř směrů, není. Projekt počítá s výstavnou dvou oboustranných ostrovních nástupišť a jednoho vnějšího u nádražní budovy. Výška nástupních hran 550 mm nad kolejí má zajistit pohodlný nástup do vlaků. Příchod cestujících na nástupiště bude podchodem, ze kterého bude zajištěn bezbariérový přístup.

Celkovou rekonstrukcí projde kolejiště celé stanice, změna jeho konfigurace odstraní nutnost měnit směr jízdy pro vlaky mířící na Jičín. Plynulejší řízení dopravy zajistí moderní staniční zabezpečovací zařízení. Nová technologie bude instalována i na navazujících traťových úsecích. Dojde ke kompletní proměně kolejiště.

Součástí je i novostavba provozního objektu, kde bude umístěna drážní technologie, dohledové pracoviště a kanceláře záložního pracoviště dálkového řízení provozu. Součástí akce bude i výstavba služebního parkoviště a parkové úpravy v přilehlém prostoru. Zbourána bude naopak část stávající výpravní budovy, konkrétně křídla, kde je nocležna a stanoviště výpravčích. Na jejím místě bude vstup do podchodů a administrativní část stanice.

O modernizaci stanice se mluví dlouho, stavba se odkládá. Informační leták mluví o zahájení v lednu 2025, podle tiskové zprávy Správy železnic začne nejdříve v roce 2026.

Vizualizace nové provozní budovy v Turnově. Foto. Správa železnicVizualizace nové provozní budovy v Turnově. Foto. Správa železnicŽelezniční stanice Turnov. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czŽelezniční stanice Turnov. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czJednotky 845 a 642 (Siemens Desiro) společnosti Arriva vlaky v Turnově. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czJednotky 845 a 628 společnosti Arriva vlaky v Turnově. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czVlaky Arrivy a Českých drah v Turnově. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz
Tagy Správa železnic Turnov
186 komentářů