Trvalý zákaz vjezdu na půl hodiny. Dobříš po experimentu nechá ulici u škol ráno trvale bez aut

Děti u škol v Dobříši se před začátkem výuky nemusí už vyhýbat autům. Foto: Městský úřad DobříšDěti u škol v Dobříši se před začátkem výuky nemusí už vyhýbat autům. Foto: Městský úřad Dobříš

Město současně připravuje vybudování přístřešku pro sto kol.

Dobříš je dalším městem, které zakázalo vjezd autům do ulice u školy pro větší bezpečnost a zdravější pohyb dětí v době před začátkem výuky. Po několika týdnech zkušebního provozu ulice bez aut je od tohoto týdne zákaz vjezdu v období 7:3 –8:00 trvalý. Pro změnu se lidé vyslovili v anketě.

O trvalé změně dopravního režimu informovala radnice na svých stránkách. Omezení bude platit pro dny školní docházky, kdy bude uzavřena část ulice Za Poštou v blízkosti škol. „Vedení města chce nyní tímto projektem podpořit nejen bezpečnou cestu dětí do školy, ale zároveň podpořit jejich přirozený pohyb, samostatnost a zodpovědnost. V neposlední řadě má projekt přispět také ke snížení znečištění ovzduší v těsně blízkosti škol,“ uvedla radnice na svých stránkách.

V anketě se pro pokračování zákazu vjezdu vyslovilo 56 % z téměř tisícovky vyplněných dotazníků. „Pilotní provoz ověřil, že rodiče i žáci jsou v naprosté většině schopni dopravu do školy řešit bez větších komplikací. Ze vzdálenějších míst rodiče vysazují děti na jiných místech než těsně před školou. Žáci poslední úsek dojdou pěšky. Pochopitelně se objevili i odpůrci, překvapivě však ne z okruhu rodičů, ale pracovníků místních obchodů v blízkém okolí. Velmi mne těší, že většina obyvatel přijala omezení aut na půl hodiny denně s pochopením. Všichni chceme přívětivé a bezpečné město,“ řekl starosta města Pavel Svoboda.

Dotazníky přinesly městu i další zajímavé nápady, jak zlepšit dopravu ve městě. Novinkou bude přístřešek pro stovku kol, který u školy vznikne. Běží už proces přípravy a schvalování.

Tagy Dobříš školní ulice
92 komentářů