Trh s novými auty v Evropě začal klesat, rychleji padá zájem o elektromobily. Hybridy jsou již dvojkou

Výroba modelu Škoda Octavia v Mladé Boleslavi. Foto: Škoda AutoVýroba modelu Škoda Octavia v Mladé Boleslavi. Foto: Škoda Auto

Jediným rostoucím segmentem byla v březnu hybridní auta.

Růst trhu s novými auty zastavil. Výrazně rychleji klesá zájem o elektromobily, ukazují dnes zveřejněná data Asociace evropských výrobců automobilů (ACEA).

Z dat vyplývá pokles o 5,2 % v meziročním srovnání. Podle analytiků může jít částečně o vliv Velikonoc v březnu, loni byly v dubnu. Za celé první čtvrtletí zaznamenal trh růst o 4,4 %

Velmi rozdílně se vyvíjely prodeje aut podle typů pohonů. Bateriové elektrické vozy zaznamenaly po delší době citelnější ztrátu zájmu: objem registrací meziročně klesl o 11,3 %, tedy výrazně více, než spadl celý trh. Tržní podíl klesl na 13 %. Za pádem v celoevropských číslech je zejména pokles poptávky v Německu, prodeje v Belgii či Francii naopak rostly dvouciferně.

Dařilo se naopak hybridním vozům, jejich registrace meziročně vzrostly o 12,6 %. Segment dosáhl podílu 29 % všech nových vozidel, ještě loni to byla necelá čtvrtina. Přiblížil se tak svojí velikostí autům na benzín, které dosáhly podílu zhruba 35 %. V segmentu hybridů vedou klasické hybridy s kratším dojezdem baterie (HEV), naopak podíl plug-in hybridů (PHEV) klesl. PHEV mají dalších šest procent trhu. Největším propadákem trhu jsou auta na diesel, meziročně prodeje klesly o 18,5 %.

Tagy ACEA registrace nových vozidel
62 komentářů