Třetí zdražení během roku a půl. Liberecký kraj od ledna zvýší ceny ve veřejné dopravě

Náměstek hejtmana Libereckého kraje pro dopravu Jan Sviták v autobuse. Foto: Liberecký krajNáměstek hejtmana Libereckého kraje pro dopravu Jan Sviták v autobuse. Foto: Liberecký kraj

Ceny se v průměru zvýší o pět procent.

Po zdražení v červenci 2022 a v lednu 2023 dojde od 1. ledna 2024 k dalšímu zdražení tarifu veřejné dopravy Libereckého kraje IDOL. Nový ceník již schválili zastupitelé, v průměru dojde ke zvýšení cen o 5 %.

Představitelé kraje se při prezentaci nového ceníku pochválili, že ke zdražení dochází po dohodě s městy. „Změny a postup při úpravě cen jsme diskutovali a koordinovali ve vzájemné spolupráci s městy. Myslím si, že takový postup je pro náš společný integrovaný dopravní systém ten správný,“ řekl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Zvýšení cen v krajském ceníku je v průměru o 5 %. Nedochází však ke změnám cen síťových jízdenek, které se vyplácejí při pravidelném dojíždění u vzdáleností nad 35 kilometrů, u roční dokonce nad 20 kilometrů.

Veřejná doprava vynáší Libereckému kraji více, než čekal. Peníze chce přesunout na opravy silnic

Třináct let stejná cena roční jízdenky

Kraj zdražení vysvětluje růstem nákladů. „Optikou roku 2023 se nemusí zdát další zvýšení cen pochopitelné, ale z globálního pohledu je tato změna, byť v případě krajského ceníku spíše kosmetická, potřeba. Dbali jsme však na to, aby se pravidelných cestujících dotkla změna nejméně. Ponecháním cen síťových jízdenek chceme cestující motivovat k využití těchto produktů. Zejména roční síťová jízdenka pro celý IDOL se cestujícím vyplatí,“ doplnil Sviták. Roční jízdenka bude i nadále stát 10 000 korun. Její cena se nezměnila od roku 2012. Kraj příští rok počítá s částkou 1,1 miliardy korun na veřejnou dopravu, ještě v roce 2020 to bylo 895 milionů korun.

Podle ředitele organizátora dopravy v kraji Korid LK Otto Pospíšila se v novém tarifu odstranily i disproporce mezi jednotlivými pásmy. Nadále bude platit, že bezhotovostní platba jízdenky bude vždy nejméně o pětinu levnější než nákup za hotové. Kompletní ceník je zde.

Přehled změn

S platností od 1. ledna 2024 se navýší ceny jednotlivých jízdenek v průměru o cca 5 % u bezhotovostní platby a o 6 % u platby v hotovosti. Ve všech cenových pásmech je v případě bezhotovostní platby garantována cena minimálně o 20 % nižší (obvykle o 20 až 22 %, odchylky jsou způsobeny zaokrouhlením cen).

Na rozdíl od minulého roku se od 1. ledna 2024 navýší ceny také u Časovek (relační časové kupóny).

Po několika letech se Liberecký kraj vrací k jejich výpočtu pomocí tzv. konstant a odvozují se od cen jednotlivých jízdenek. Například 7denní kupón je 8násobkem ceny bezhotovostní jednotlivé jízdenky, 30denní jízdné je 26násobkem, 90denní je 74násobkem a 366denní je 240násobkem. K navýšení u časového jízdného dochází v průměru o 4 %, v jednotlivých pásmech však může dojít k navýšení v rozmezí až o 10 %. U nejkratších relací, ve kterých ale časové jízdenky nejsou prakticky využívány, je navýšení znatelnější. Naopak u delších vzdáleností může dojít i k mírnému zlevnění, což se týká například týdenních jízdenek se vzdáleností nad 31 tarifních jednic nebo u 90denních jízdenek v pásmu 31–35 jednic.

Naopak nedochází ke změně cen síťových jízdenek s platností v celém území IDOL. Týdenní verze vychází v základní ceně na 520 korun, 30denní na 1 760 korun, 90denní na 4 400 a 366denní na 10 000 korun.

Zlevněné jízdenky pro děti, studenty a osoby starší 65 let vycházejí na polovinu. Pro cestující s přiznanou invaliditou třetího stupně pak na čtvrtinu. Zachována je i cena roční jízdenky pro osoby starší 70 let. Tato jízdenka stojí 1 100 korun.

Tagy idol Korid LK Liberecký kraj
68 komentářů