pruvodce

Třetí Sirius odplouvá do Česka. V Číně roky čekal na zákazníka

Jednotka 665 Sirius od čínského výrobce CRRC. Foto: Aleš PetrovskýJednotka 665 Sirius od čínského výrobce CRRC. Foto: Aleš Petrovský

Do Evropy dopluje v listopadu.

Čínský výrobce kolejových vozidel CRRC Zhuzhou dnes v Šanghaji naložil na nákladní loď třetí jednotku řady 665, která bude jezdit v Česku. Pronajme si ji na pět let společnost RegioJet pro provoz na lince R23 mezi Kolínem a Ústím nad Labem.

Dvě jednotky jsou v Česku několik let, třetí byla vyrobena v podobné době, jen zůstala v Číně. Důvodem bylo odstoupení Leo Expressu od kupní smlouvy.

Loď s elektrickou jednotkou by podle mluvčí RegioJetu Alexandry Janoušek Kostřicové měla dorazit do Evropy na začátku listopadu, stejně jako při předchozím putování z Číny opět do Brém. Poté by měla dojet již po kolejích do Česka.

Čínského výrobce čeká ale ještě další administrativní kolečko. Protože není provoz jednotek stále schválen k provozu v Česku, musí žádat o povolení zkušebního provozu s cestujícími.

První jednotka do Česka dorazila v roce 2019. Od té doby probíhají její zkoušky, má za sebou i zkušební provoz na stejné lince.

Video: Nový vlak Leo Expressu dorazil z Číny do Čech

RegioJet oznámil pětiletý pronájem jednotek včera. Pro obě strany jde o oboustranně výhodné řešení. RegioJet si novými jednotkami zajistí potřebnou nízkopodlažnost na trase, CRRC získá referenci na provoz v Evropě.

Tagy 665 crrc CRRC Zhuzhou Locomotive RegioJet Sirius
17 komentářů