Video: Nový vlak Leo Expressu dorazil z Číny do Čech

Elektrická jednotka "Sirius" od CRRC pro Leo Express po vykládce z lodi v Brémách. Foto: Leo ExpressElektrická jednotka "Sirius" od CRRC pro Leo Express po vykládce z lodi v Brémách. Foto: Leo Express

Nová elektrická jednotka od čínského výrobce CRRC pro českého dopravce Leo Express dnes dorazila do Čech. Dopravce to oznámil v

Nová elektrická jednotka od čínského výrobce CRRC pro českého dopravce Leo Express dnes dorazila do Čech. Dopravce to oznámil v tiskové zprávě. Svůj nový stroj pojmenoval podle hvězdy Sirius; nyní jej čekají testy na okruhu VÚŽ v Cerhenicích u Velimi.

„Na projektu nového vlaku Leo Express se spolupodílela česká designerská studia a další tuzemští dodavatelé,“ uvedl Leo Express. Z České republiky podle něj pochází každá pátá součástka, která byla na vlaku použita. Český je také zabezpečovací systém vlaku.

Vlak je dlouhý 111,2 metru, jednotka je dvousystémová (25 kV/3kV). Pojme 300 osob, maximální rychlost je 160 km/h. Skládá se ze šesti částí, jeden podvozek slouží vždy dvěma sousedním skříním. Vlak je vybaven systémem ETCS. Karosérie je hliníková.

Leo Express má objednány tři jednotky, na dalších 30 jednotek má opci. Pokud by ji uplatnil, celková hodnota kontraktu je přes pět miliard korun. První jednotka připlula ze Šanghaje na lodi Oberon, ve středu byla vyložena v Brémách. Do Čech ji podle informací Zdopravy.cz dopravila společnost DB Cargo.

Leo Express chce vlaky nasadit do provozu během příštího roku, není ale jisté, že se podaří včas zdárně završit schvalovací proces.

Elektrická jednotka "Sirius" od CRRC pro Leo Express po vykládce z lodi v Brémách. Foto: Leo ExpressElektrická jednotka "Sirius" od CRRC pro Leo Express po vykládce z lodi v Brémách. Foto: Leo ExpressElektrická jednotka "Sirius" od CRRC pro Leo Express po vykládce z lodi v Brémách. Foto: Leo ExpressNová jednotka od čínského výrobce CRRC pro Leo Express. Foto: LENová jednotka od čínského výrobce CRRC pro Leo Express. Foto: LENová jednotka od čínského výrobce CRRC pro Leo Express. Foto: LENová jednotka od čínského výrobce CRRC pro Leo Express. Foto: LE
Tagy crrc LEO Express Sirius Top
144 komentářů